Мъж с положителен тест за коронавирус и пътувал в пълен автобус от Франция до граничния пункт "Калотина", съобщи bTV. Едва у нас станало ясно, че е заразен.

Автобусът e тръгнал в събота от град Рен към България. Заразеният с COVID-19 пътник се е качил в Париж. Той е представил документ от PCR-тест, но на френски. Тъй като шофьорите не знаят езика, мъжът е допуснат в пълния автобус и е преминал през Франция, Германия, Австрия, Унгария и Сърбия.

Eдва на Калотина френският PCR тест бил разчетен от здравните инспектори, които също решават да не го свалят от автобуса, а просто да пътува на задните седалки.

Останалите пътници се надигат на бунт, защото това ги прави контактни. За разлика от здравните инспектори, те решават да го свалят насила.

"Всички хора от автобуса не бяхме съгласни да продължим пътуването от Калотина до Централна автогара с положителен корона тест. Това решение беше общо. Не е морално, не е етично, но нашето здраве е по-важно.", разказва пътник от автобуса.

От фирмата превозвач уверяват, че това е първият подобен случай и че разчитат на съзнанието на хората. Други трима пътници не са били качени в автобуса, защото не са представили никакви тестове, допълват от компанията.

Пътници разказват, че са оставили пари за превоз на сваления пасажер.

Всички контактни пътници и шофьорите ще бъдат под карантина за 10 дни, а болният - за 14, допълниха от РЗИ-Софийска област.

10-дневна карантина за завръщащите се българи без отрицателен тест

10-дневна карантина за завръщащите се българи без отрицателен тест

Това нареди министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов