Медии, издатели и журналисти призоваха Европейската комисия да предприеме "много по-твърди мерки" в борбата с дезинформацията срещу интернет платформи като "Гугъл" и "Фейсбук", информира АФП.

Съвместната декларация е подписана от Европейската федерация на журналистите, Европейския съвет на издателите и Асоциацията на частните телевизии в Европа.

Китай обвини ЕС в дезинформация

Китай обвини ЕС в дезинформация

Тези неверни обвинения срещу Китай сами по себе си са дезинформация

Авторите на декларацията изразяват "тревогата си от увеличената онлайн дезинформация по време на пандемията, която има "унищожителен ефект върху усилията в общественото здравеопазване".

Те подчертават, че Европейският кодекс за добри практики, подписан от интернет платформите през 2018 г., показва, че не отговаря адекватно срещу разпространението на дезинформация онлайн. Журналистите настояват за ефективни инструменти за по-добра оценка и успешно справяне с проблема и допълват, че Европа твърде много разчита на добрата воля на технологичните компании.

ЕС обвини Русия и Китай в дезинформация, но увери, че не иска студена война

ЕС обвини Русия и Китай в дезинформация, но увери, че не иска студена война

Днес Европейската комисия обяви, че Общността засилва борбата с дезинформацията

Една от предлаганите мерки е режим за налагане на санкции, за да се гарантира, че подписалите се под европейския кодекс ще предприемат действия, но в същото време се гарантират медийната свобода, основните права и независимата редакционна политика.

Накрая те настояват диалогът с онлайн платформите да бъде по по-структурен начин.

Миналата седмица ЕС призова международните гиганти да се постараят повече в борбата с "огромната вълна от дезинформация", причинена от пандемията.