Тероризмът не избира враговете си на случаен принцип и този път избра град, който представлява духа на отворената, демократична и разнообразна среда, както никой друг. Това пише испанският ежедневник "El Pais" по повод вчерашния терор в сърцето на Барселона и Камбрилс.

Нападението в Барселона - дело на Ислямска държава
на живо

Нападението в Барселона - дело на Ислямска държава

Атаката е терористичен акт. Ван се вряза в хора в центъра на Барселона

От друга страна десноцентристкият всекидневник "El Mundo" сочи, че фундаментализмът и екстремизмът имат присъствие в Каталуния. "В Каталуния процесите на радикализация протичат по-бързо, което прави градът първото място в Испания, където "Ислямска държава" може да се мобилизира".

"El Pais" акцентира, че атаката в Барселона съвпада с "момент на максимално политическо объркване" в Каталуния. Ежедневникът призовава регионалните и националните власти за единство. "Време е да сложим край на демократичните глупости", пишат от "El Pais".

Хиляди в Барселона казаха "не" на независимостта на Каталуния

Хиляди в Барселона казаха "не" на независимостта на Каталуния

Въпреки опитите на регионалните власти за втори референдум

Припомняме, Каталуния планира да проведе референдум за независимост от Испания на 1 октомври. Мадрид се противопоставя на отцепването и твърди, че референдумът е противоречив.

Барселонският вестник "La Vanguardia" също призовава за единство в Каталуния. Вестникът апелира към световната общественост да се продължат военните операции срещу "Ислямска държава" и да се "укрепят единството и сътрудничеството на всички европейски страни за противодействие на терористичните заплахи".

Двама души и още един ван издирват в Испания?

Двама души и още един ван издирват в Испания?

До този момент трима са задържаните