Основният частен телевизионен канал TVN и радиостанциите спряха излъчванията, а вестниците не публикуваха новини на първите си страници в протест срещу предложен данък, информира АФП.

От новинарския канал TVN24, собственост на американската група Discovery, обявиха, че с предложението на правителството се цели ограничаване на плурализма и свободата на изразяване.

На първите страници на десетки национални вестници, включително всекидневниците Fakt и Gazeta Wyborcza, е публикувано послание в бяло на черен фон: "Медия без избор".

Техните уебстраници също са в черно.

Радиостанциите спряха излъчванията, като Radio Zet информира слушателите си, че данъкът върху приходите от реклами означава "ликвидиране на някои медии".

"Няма свободна държава без независима медия. Няма свобода без свобода на избора", предупреди радиостанцията.

Новият данък, който се очаква да влезе в сила по-късно тази година, е върху приходите от реклама на телевизиите, радиата, печатните издания и онлайн медиите.

Обществените медии са изключени от данъка.

Полският премиер Матеуш Моравецки коментира, че данъкът е част от европейски усилия да се обложат с данък технологични гиганти като Google и Facebook, но много независими медии предупреждават, че несправедливо ще бъдат засегнати.

Моравецки каза още, че това е "солидарна такса", която ще "създаде по-добри условия за развитие на медийната свобода" и ще помогне за финансиране на общественото здравеопазване и културния сектор.

Но данъкът идва в момент, когато много медии отчитат по-малко приходи от реклама заради пандемията от коронавируса.