Руският президент Дмитрий Медведев поръча на дирекцията за опазване на културното наследство внимателно да провери проекта по строителството на 403-метров небостъргач в центъра на Санкт Петербург.

Проектът е собственост на „Газпром" и небостъргачът трябва да се извиси в рамките на историческия център на града, който е под охраната на ЮНЕСКО.

В специално писмо международната организация иска да се прекратят строителните работи.

Според изявление на председателя на комисията Александър Кибовски, президентът е поискал да се преразгледа решението и да се предложат „алтернативни варианти за неговата височина".

Дмитрий Медведев е настоял комитетът да се съобрази с предупреждението на международната организация, като е подчертал, че от това зависи репутацията на Русия.

Все още на строителната площадка се провеждат само геологични проучвания и дейности, те все още не са спрени.

Според проекта наречен „Охта център" небостъргачът трябва да е готов до 2016 година и 403-метровия небостъргач да се извиси на брега на Нева точно срещу Смоленския събор. Стойността на строителството е оценено на около 60 милиарда рубли.

Проектът на „Газпром" предизвика вече протести сред жителите на Санкт Петербург, като в града се проведоха много митинги с искане да се забрани строителството.

Според градското законодателство височината на сградите в района не трябва да е повече от 100 метра, но през есента на 2009 година областният управител Валентин Матвиенко издаде отделно постановление, което разрешава строителството на небостъргача.