В деня, в който Русия си спомня за репресиите от времето на Сталин, руският президент Дмитрий Медведев заявява, че „паметта за националните трагедии е също така свещена, както и паметта за победите".

Освен това младите хора трябва да имат дори не толкова исторически знания, колкото гражданско чувство, допълва още президентът.

По думите на Медведев за репресиите няма оправдание, въпреки че може и такива оправдания да излизат в публичното пространство, използвайки идеите за висши държавни цели.

Медведев подписа по-рано указ, с който се създава комисия за противодействие на опитите за фалшификация на историята.

По последните официално признати от руските власти данни в периода на репресиите 1920 - 1950 година в Съветския съюз около 13 милиона души са изпратени в лагери, около 6 милиона са изселени, а около милион са разстреляни без съд и присъда. В този брой не влизат жертвите на умишлено предизвикания глад в Украйна и Беларус от този период.

В последните месеци в Русия отново се повдигнаха обществени дебати около ролята в Йосиф Висарионович в руската и световната история и оценката за неговото управление. Въпросите нашумяха отново покрай възстановяването на метростанцията в Москва във вида, в който е от времето на култа към личността му с куплет от стария химн на Съветския съюз, и покрай делото, което заведе внукът на Сталин срещу издание, определило дядо му „като зъл гении" и „демон".

Отделно на това Парламентарната асамблея на Съвета на Европа излезе с резолюция, в която, както бе разбрано от руското външно министерство и депутатите от Думата, се поставя знак за равенство между нацизма и сталинизма.

Във блога си Медведев рязко „отделя" негативната си оценка от „патриотичната линия в епохата на Сталин", но основният влог за защита на родината, според него, е на народа.
Престъпленията на Сталин не могат да дискредитират подвига на народа, който удържа победа във Великата отечествена война", посочва Медведев.