Принц Хари и съпругата му Меган ще се оттеглят от основните си ангажименти като членове на кралското семейство, предаде Би Би Си.

Херцогът и херцогинята на Съсекс съобщават в профила си в Инстаграм, че са взели решение да влязат в нова прогресивна роля в рамките на кралската институция. Те ще се стремят да бъдат финансово независими, но ще оказват "пълна подкрепа" на кралица Елизабет II.

Решението е назрявало в продължение на месеци и е било взето след старателно обмисляне.

Хари и Меган планират да живеят във Великобритания и в Северна Америка, продължавайки да изпълняват дълга си към кралицата.

"Животът на два континента ще ни позволи да отгледаме сина си с уважение към кралската традиция, към която той принадлежи по рождение, и семейството ни разполага с пространство, за да се съсредоточим на следващия етап от живота си, през който да създадем и благотворителна организация." - допълват херцогът и херцогинята на Съсекс.

През септември те споделиха, че им е трудно да са постоянно във фокуса на таблоидите. През октомври, в голямо интервю за телевизионния канал ITV, двамата засегнаха две теми, по които членовете на кралското семейство отказват да говорят - за взаимоотношенията вътре в кралското семейство и отново за таблоидите. Меган сподели колко й е било трудно по време на бременността, когато таблоидите са критикували всяка нейна крачка.

Бившият говорител на Бъкингамския дворец Дик Арбитър смята, че Хари и взел това решение със сърцето, а не с разума си. Той го сравни с отказа от престола на Едуард VIII, който предпочита да се ожени за два пъти разведената актриса Уолис Симпсън, вместо да бъде крал.