Служители на мексиканската федерална полиция протестират срещу новосъздадената Национална гвардия, предаде "Ройтерс".

По думите им техните началници са заплашвали с изстрели, ако не се присъединят към силите за сигурност, защото са изправени пред намаляване на заплатите и загуба на предимство за старшинство.

Демонстрациите подчертаха опасенията на няколкостотин офицери за това, че са били погълнати от новата военизирана полиция на Андрес Мануел Лопес Обрадор, сформирана тази година, за да се изкорени насилието на банди, укрепено в цялата страна.

"Те се стремят да запазят работните си места, заплатите си, графиците си, бонусите си и дори позициите си, след като отидат в Националната гвардия," подчертава Иван Чавес, адвокат, представляващ група от федерална полиция.

Тръмп обяви, че изпраща армията на границата с Мексико

Тръмп обяви, че изпраща армията на границата с Мексико

Наскоро мексикански войници извадиха оръжия на нашите войници от Националната гвардия

Лопес Обрадор е изпратил и Националната гвардия да съдейства за миграционните задължения на южните и северните граници в сделката със САЩ за забавяне на потока от мигранти.

В щаба на федералната полиция и на други места в Мексико, големи групи офицери и техните поддръжници проведоха протести, вариращи от улични блокади в оживени райони до задържане на табели с лозунги като "Уважавайте нашите способности".

В петиция, подписана от "федерална полиция в полза на законността и правосъдието", са изброени искания като повишаване на заплатите, съюз за федералната полиция и национална гвардия и търсена оценка от онези, които имат полицейски опит, а не от военни офицери.

В клип, публикуван в Twitter, Лопес Обрадор заявява, че никой полицейски служител не е бил уволнен и 10 000 души са били прехвърлени доброволно в Националната гвардия.

Мексико е договорило споразумение със САЩ за границата

Мексико е договорило споразумение със САЩ за границата

Предстои документът да бъде официализиран

Интеграцията на федералната полиция в Националната гвардия ще отнеме до 18 месеца, съобщава вътрешното министерство.

Присъединилите се към Националната гвардия ще могат да запазят своя ранг, бонуси и обезщетения, пояснява на пресконференция министърът на сигурността на Мексико Алфонсо Дуразо.

Тези, които са избрали да не приемат или не са приети, могат да се присъединят към други федерални органи, като например института за миграция или комисията за бежанците, добави още той.