Мексиканският наркотрафикант Хоакин Гусман - Ел Чапо, е една стъпа по-близо да бъде екстрадиран в САЩ, където официално ще му бъдат повдигнати обвинения за наркоразпространение и конспирация, информира СиЕнЕн.

Мексикански федерален съдия реши в полза на екстрадирането на Гусман в САЩ, отбелязаха от офиса на главния прокурор на страната.

Отвлечен е син на наркобоса Ел Чапо

Отвлечен е син на наркобоса Ел Чапо

В момента няма данни

Решението не означава, че Ел Чапо веднага ще бъде екстрадиран. Съдията отхвърли две от петте искания, представени от защитата на Гусман, срещу молбата за екстрадиране. Останалите три бяха отхвърлени по-рано.

Гусман има възможност още веднъж да обжалва съдебното решение преди официално да бъде екстрадиран.

Наркобаронът Ел Чапо по-близо до екстрадация в САЩ

Наркобаронът Ел Чапо по-близо до екстрадация в САЩ

В момента Ел Чапо е в затвор

Андрес Гранадас, един от адвокатите на наркотрафиканта, заяви пред медията, че най-рано във вторник ще подаде документи за обжалване на решението.

Гусман и други картелни лидери бяха обвинени през 2009 година в Окръжния съд в Бруклин в заговор за внасяне на повече от 119 хиляди килограма кокаин в САЩ между 1990 и 2005 година.

Външното министерство на Мексико е получило уверение, че ако бъде признат за виновен, той няма да получи смъртна присъда. Мексико е против най-тежкото наказание.

Гусман беше задържан през януари след години на издирване. Той беше прехвърлен от затвора Алтиплано в Централно Мексико, от който той избяга през 2015 година, в затвор до американската граница.