Десетки хиляди мексиканци излязоха на улиците в събота, за да протестират срещу предложението на президента Енрике Пеня Нието за легализиране на гей браковете.

Акции бяха проведени в 120 градове на страната като една от най-масовите акции беше в град Гуадалахара, западната част на Мексико.
Според оценките на силите за гражданска отбрана, са участвали 50 хиляди души, пише агенция ЕФЕ.

Издигнати бяха лозунги в подкрепа на традиционното семейство и против изравняването му с еднополовите съюзи. Някои демонстранти също разкритикуваха учебниците по сексуално възпитание, които се разпространяват в училищата към Министерството на образованието.

Протестите бяха организирани от Съюза на обществените и религиозни организации "Национален фронт за семейството." Сред демонстрантите бяха и представители на католическата църква, въпреки че тя не участва в организирането на шествията.

В началото на годината Енрике Пеня Нието издигна инициативата за промяна на Гражданския процесуален кодекс, както и 4-ти член от конституцията, за да се внесе в нея решение на Върховния съд, с което да се разреши встъпването в брак без никаква дискриминация. Според проучванията на общественото мнение, почти 50% от мексиканците не одобряват предложението на властите.