Мексико ще помогне с програми в Хондурас, за да се създадат 20 000 работни места между юли и декември 2019 година.

"Инициативата има за цел  развитието и просперитета", заяви президентът на Хондурас Хуан Орландо Ернандес, като призова банките, международните организации и нациите да подкрепят проекта.

"Предполагам, че скоро ще обявим създаването на мащабна международна коалиция за масово генериране на работни места в Северния триъгълник на Централна Америка (Хондурас, Ел Салвадор и Гватемала)", добави той.

Мексико с план за 40 000 работни места срещу нелегалната имиграция

Мексико с план за 40 000 работни места срещу нелегалната имиграция

Страната бе принудена да вземе спешни мерки заради САЩ

Ернандес също така припомни, че около пет процента от икономиката на Хондурас се основава на отглеждането на кафе, но 90 процента от заетите са малки производители, които получават по-малко от два цента за всяка чаша кафе, което може да струва до 5 долара в град като Ню Йорк.

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор обеща да помогне на Хондурас да подобри производството на кафе по всички възможни начини.

"Мексико и Хондурас изпращат посланието, че ако и двете страни могат да си сътрудничат по такъв начин, защо тогава Съединените щати или развитите страни да не направят същото?"

Мексиканският външен министър Марсело Ебрард заяви това в събота в реч по време на подписването на споразумението.

В края на юни, Мексико обяви, че планът за създаване на 40 000 работни места е сред спешните мерки за борба с нелегалната миграция. 

Страната бе принудена да реагира, след като САЩ засили охраната по границата и поиска изграждането на стена.