Мексико няма да позволи да бъде принуденo да приеме наложени от друга страна условия за имигрантите.

Това заяви категорично президентът на страната Енрике Пеня Нието часове преди да приеме представители на американския кабинет в Мексико сити, съобщават световни агенции.

В САЩ пристъпиха към плана на Тръмп за депортация на нелегални имигранти

В САЩ пристъпиха към плана на Тръмп за депортация на нелегални имигранти

Нелегалните имигранти са изправени пред риск от депортация

Мексико не приема условия от друга страна по въпроса за миграцията, изтъкна той в интервю за местната медия Impacto El Diario.

Коментарите на Нието са в отговор на публикувани от Департамента за вътрешна сигурност на САЩ меморандуми, в които се отбелязва, че американски гранични агенти ще връщат нелегални имигранти в Мексико, ако са влезли на територията на САЩ оттам, без значение произходът на мигрантите.

Двете държави обтегнаха отношенията си във връзка с обещанието на президента Доналд Тръмп да се изгради стена по границата с Мексико, която ще бъде заплатена от мексиканските власти.

Външният министър на Мексико Луис Видегарай заяви, че държавата им няма да приеме нови правила.

Той подчерта, че Мексико няма да приеме едностранни условия от друга държава, пояснявайки, че няма да се поколебаят да повдигнат казуса пред световните организации.

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън и секретарят за вътрешната сигурност Джон Кели пристигнаха в Мексико късно вчера за среща с властите, включително с Нието.