Сенатът на САЩ утвърди Мерик Гарланд за главен прокурор на САЩ, предаде "Блумбърг". Гласуването завърши със 70 гласа "за" срещу 30 гласа "против", което показа значителна подкрепа от страна на републиканците за кандидата, който вече се ангажира да взема решения и да провежда разследвания независимо от Байдън и Белия дом. Сред тях е и лидерът на малцинството Мич Макконъл. Неговите предшественици Джеф Сешънс и Уилям Бар бяха подложени на критика, че се поддават на политически натиск от бившия президент Доналд Тръмп и неговите съюзници. Гарланд дава заявка за нова ера в оглавяваната от него институция.

Предстоят му тежки задачи, сред които разследването на щурма от 6 януари в Капитолия на САЩ, назначаването на нови американски адвокати в цялата страна и надзора над социалните мрежи.

Припомняме, че през януари стана ясно, че президентът на САЩ Джоузеф Байдън възнамерява да номинира члена на Апелативния съд в столицата Гарланд за поста шеф на Министерството на правосъдието и главен прокурор на страната. Гарланд бе номинация на експрезидента Барак Обама за Върховния съд.

Байдън номинира Мерик Гарланд за главен прокурор

Байдън номинира Мерик Гарланд за главен прокурор

Все още слухове без официално потвърждение

Гарланд е бивш прокурор, който се разглежда като умерен. Той също си е изградил репутация на открит и колегиален съдия в Окръг Колумбия. Преди да стане съдия той е заемал топ постове в правосъдното министерство, където е водел някои от най-големите разследвания от ерата на бившия президент Бил Клинтън, включително бомбения атентат в Оклахома сити, нападението на Олимпийските игри в Атланта и други случаи.