Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че световната борба срещу тероризма не е основание за поставяне на групи от хора под подозрение, съобщава "Ройтерс".

Тя добави, че заповедта на американския лидер Доналд Тръмп за забрана пускането на граждани от седем мюсюлмански държави в САЩ нарушава духа на международното сътрудничество.

"Необходимата и решителна битка срещу тероризма по никакъв начин не оправдава поставянето на групи от определени хора под общо подозрение - в този случай хора с ислямско вероизповедание или с определен произход", каза тя на пресконференция с украинския президент Петро Порошенко в Берлин.

"По мое мнение този акт е в противоречие с основните принципи за оказване на международна помощ на бежанци и с международното сътрудничество", добави канцлерът.

"Канцлерството и външното министерство ще направят всичко каквото могат, особено за засегнатите с двойно гражданство, да изчистят правните последици и категорично да се представят интересите им в съответствие със закона", изтъкна Меркел.

По думите й водят се тесни консултации с европейските партньори по казуса.