Германският канцлер Ангела Меркел иска в сряда регионалните ръководители да се споразумеят да затворят всички ресторанти и барове от 4 ноември в опит да ограничат коронавирусните инфекции, но да запазят училищата и детските градини отворени, показва проект на резолюция, видян от "Ройтерс". 

Според новите ограничения хората ще могат да излизат публично само с членове на собственото си домакинство и на още едно домакинство, се казва в резолюцията. Хората ще бъдат глобени, ако нарушат правилото, но не се дават повече подробности.

Експоненциалното нарастване на инфекциите в почти всички региони на Германия означава, че много местни здравни власти не могат да проследят всички инфекции, така че е необходимо значително да се намали контактът между хората сега с надеждата, че за Коледа няма да се изискват големи ограничения.

Ако лидерите на 16-те германски региона се съгласят с проекта по време на телефонна конференция по-късно в сряда, фитнес зали, дискотеките и кината ще се затворят заедно с театрите, оперите и концертните зали.

Магазините ще могат да останат отворени, ако прилагат хигиенни мерки и ограничат броя на клиентите, докато ресторантите ще имат право да предлагат храна за вкъщи.

Германия, широко похвалена за това, че в началната фаза на кризата е запазила нивото си на инфекция доста под другите големи сили, сега е изправена пред по-бърз от очакваното скок на случаите, като последните данни от вторник показват, че случаите са се увеличили с 11 409 до 449 275.

Досега правителството се стреми да избегне второ национално блокиране, след като първоначалното спиране по-рано тази година удари силно икономическия растеж.

Но Меркел предупреди във вторник, че здравната система на Германия може да достигне критична точка, ако коронавирусните инфекции продължат да се развиват, а икономическият министър Петер Алтмайер заяви, че Германия вероятно ще достигне до 20 000 нови инфекции на ден до края на седмицата.

Алтмайер коментира в сряда на германския телевизионен оператор ARD: "Ние сме в много трудна ситуация с пандемията - броят на инфекциите експлодира и това застрашава капацитета на здравната система и следователно човешкия живот, така че политиците трябва да действат".

В проекта се казва, че федералното правителство иска да предостави финансова помощ на засегнати фирми и добави, че концепция за това ще бъде представена в сряда.

В него се казва, че ще бъдат разрешени само "необходими и по-конкретно не-туристически" нощувки, а публичните домове, басейни, козметични студия, масажни салони и студия за татуировки ще трябва да затворят вратите си, но физиотерапевтичните услуги и фризьорите ще могат да останат отворени.

Ако бъдат договорени, мерките ще се прилагат в цялата страна до края на ноември, като лидерите се събират две седмици след прилагането, за да се консултират дали са необходими корекции.

В Германия очакват до дни 20 000 заразени с коронавирус за денонощие

В Германия очакват до дни 20 000 заразени с коронавирус за денонощие

В Германия очакват до дни 20 000 заразени с коронавирус за денонощие