Канцлерът на Германия Ангела Меркел изложи визията си за по-голямо обединение и демокрация, за да се гарантира, че Европейският съюз ще излезе по-силен от кризата с коронавируса, която тя определи като най-голямото предизвикателство, информира "Ройтерс".

Пред Европейския парламент в Брюксел Меркел заяви, че нейните приоритети по време на шестмесечното европредседателство на Германия, което започна на 1 юли, включват подкрепа на основните права, които са под заплаха по време на здравната криза.

Уловиха Меркел с маска

Уловиха Меркел с маска

Германският канцлер Ангела Меркел започна официално да се появява с маска

Тя също подчерта необходимостта от солидарност в Общността, която е тествана през последните месеци, след като правителствата понякога действаха сами, за да си осигурят медицински консумативи и еднолично затвориха границите си.

Снимка 487251

Източник: ЕПА

"Ние всички знаем, че моята визита днес е на фона на най-голямото изпитание пред Европейския съюз в историята му", каза Ангела Меркел по време на първата си визита в парламента от разхлабването на ограничителните мерки в борбата с коронавируса в Европа.

Меркел отсече: Европа е в най-тежката ситуация в историята си

Меркел отсече: Европа е в най-тежката ситуация в историята си

"Ние виждаме всеки ден, че вирусът не е изчезнал"

"Европа ще излезе от кризата по-силна от всякога, ако укрепи сплотеността и солидарността", добави тя, докато депутатите - всички носеха маски - бяха седнали на разстояние.

Меркел отбеляза, че дълбочината на икономическата криза, причинена от пандемията, означава, че страните членки ще трябва да направят компромис и да съгласуват общ фонд за възстановяване преди лятната ваканция.

Фискално консервативните северни държави все още не могат да постигнат споразумение с по-задлъжнелите южни държави, които пък са най-засегнати от епидемията. Те не могат да се договорят за обхвата и структурата на финансовия пакет от 750 милиарда евро.

Евролидерите ще обсъдят пакета на срещата на върха на 17 и 18 юли.

Дълбочината на икономическата криза изисква да побързаме, каза Меркел, цитирана от АП.

Снимка 487254

Източник: ЕПА

Меркел скастри САЩ: Санкциите срещу "Северен поток 2" противоречат на правото

Меркел скастри САЩ: Санкциите срещу "Северен поток 2" противоречат на правото

"Завършването на проекта е правилно"

"Не трябва да губим време - само най-слабият ще пострада от това. Много се надявам, че ще успеем да постигнем споразумение това лято. Това ще изисква готовност за компромис от всички страни - и от вас също", продължи тя.

"Ние не трябва да бъдем наивни: В много страни членки опоненти на Европа просто чакат възможност да злоупотребят с кризата за постигане на целите си. Ние всички трябва да им покажем къде добавената стойност на сътрудничеството в ЕС лежи. Трябва да покажем, че връщане към национализма означава не повече, а по-малко контрол", обясни Меркел.

Снимка 487253

Източник: ЕПА

Без да споменава държави или политици, канцлерът на Германия заяви: "Виждаме в момента, че пандемията не може да бъде победена с лъжи и дезинформация, нито може да стане с омраза и възбуда. Отричащият фактите популизъм показа границите си. В демокрацията са необходими факти и прозрачност. Това различава Европа, Германия ще отстоява това по време на председателството".

Германия ще продължи да търси ново споразумение за партньорство с Великобритания до края на годината, но Европейският съюз същевременно трябва да се подготви за внезапна раздяла от 2021 г., призова Меркел.

Тя поясни, че към момента има малък напредък на преговорите.

"Ние сме съгласни с Великобритания, че трябва да ускорим преговорите...Ще продължавам да настоявам за добро решение, но ние също трябва да се подготвим и за вероятността от сценарий без сделка", предупреди германският лидер.