Напускащият канцлер на Германия Ангела Меркел отбеляза 50-ия си рожден ден, като изслуша лекция на невролог - и 60-ия си с беседа на историк.

С напредването на възрастта нейните интереси се отдалечават от естествените науки, с които е прекарала първата част от кариерата си, каза Меркел в интервю за "Ройтерс".

Сега на 67 години тя каза, че планира да посвети пенсионирането си на големите въпроси на социалното и историческото развитие.

"Това е посоката, в която мислите ми вървят все повече", каза тя. "Как можем да разберем хода на историята, как можем да го сравним на глобално ниво? Как се е развивал Китай за 2000 години? А Европа?"

Меркел по-рано намекна, че може да се върне в академичните среди, но даде малко улики за това с какво ще се занимава с напускането на канцлерството след 16 години.

Във вторник бе обявено, че тя ще поддържа персонал от девет души на публични разноски след канцлерството, двама повече, отколкото нейният предшественик Герхард Шрьодер, когато се пенсионира. Това предполага, че тя планира да остане активна.

Тя обаче няма да се върне към квантовата химия, която е изследвала в Източна Германия през 80-те години. Мина твърде много време и тя вече не е актуална - въпреки че каза, че е много развълнувана от начина, по който се е развила нейната област.

"Виждам се редовно как говоря за връзката между нашия просперитет, изследвания и иновации - но съм сигурна, че няма да правя никаква научна дейсност", каза тя.

Меркел няма да се занимава с политика след оттеглянето си

Меркел няма да се занимава с политика след оттеглянето си

Първо ще си даде почивка...

Германия може да е била наивна в началото в някои области на сътрудничество с Китай, но не трябва да прекъсва всички връзки в отговор на нарастващото международно напрежение, коментира Меркел пред "Ройтерс".

Стратегията за ангажиране на Меркел превърна Китай в най-добрия търговски партньор на Германия през 16-годишния й мандат и оформи позицията на Европа към Пекин, дори на фона на опасенията за нелоялна конкуренция и индустриален шпионаж.

"Може би в началото бяхме твърде наивни в подхода си към някои кооперативни партньорства", каза Меркел в интервю. "Тези дни разглеждаме нещата по-отблизо и с основателна причина."

Меркел, която не се кандидатира за преизбиране през септември и ще се оттегли, след като бъде договорено ново правителство, заяви, че Германия и Европейският съюз като цяло трябва да продължат да си сътрудничат с Китай и че могат да се учат един от друг.

"Пълното откъсване не би било правилно според мен, би било пагубно за нас".

Китай стана най-големият търговски партньор на Германия през 2016 г. и бързата му икономическа експанзия подхрани растежа на страната.

Но някои критици казват, че Германия сега е твърде зависима от Китай и става твърде мека към Пекин по неудобни въпроси като нарушения на правата на човека.

Правителството на Меркел заяви, че винаги се занимава с въпросите на човешките права с Пекин и се стреми да диверсифицира търговията в Азия.

Меркел каза, че Германия води непрекъснати преговори с Пекин относно защитата на интелектуалната собственост и патентите, като отбеляза, че западните демокрации, които са се опитали да формулират етични стандарти за новите технологии, трябва да бъдат в крак с иновациите, за да уловят тяхното въздействие.

"В момента това не е така в Европа в области като квантовите компютри и изкуствения интелект. Китай и в много области Съединените щати са по-добри."

Но Меркел каза, че държавата трябва да защити своята критична инфраструктура, като посочи нов германски закон за киберсигурността, който поставя големи пречки за производителите на оборудване за телекомуникационни мрежи от следващо поколение, като китайската Huawei.

"Мисля обаче, че винаги е важно да се подчертава, че компаниите не трябва да бъдат изключвани от самото начало. Нуждаем се от отворена система, в която всички се оценяват по едни и същи стандарти".

Прощалните думи на Меркел към ЕС: Налице са много притеснения

Прощалните думи на Меркел към ЕС: Налице са много притеснения

Европейският съюз се сблъсквал с "цял набор от нерешени проблеми"