Канцлерът на Германия Ангела Меркел обяви, че Европейският съюз се сблъсква с "цял набор от нерешени проблеми" на вероятно последната си среща на ръководителите на страните членки, задавайки мрачен тон, който контрастираше с празнично изпращане от лидерите на Общността, отбелязва "Блумбърг".

"Напускам Европейския съюз в ролята си на канцлер в ситуация, в която са налице много притеснения", подчерта Меркел пред репортери в Брюксел след двудневната среща.

ЕС без Меркел ще е като Париж без Айфеловата кула и Рим без Ватикана

ЕС без Меркел ще е като Париж без Айфеловата кула и Рим без Ватикана

"Сбогуването ѝ с европейската сцена ни докосва политически, но ни изпълва и с емоция"

Отиващият си германски канцлер посочи борбата с Полша във връзка с нейното зачитане на върховенството на правото, неуспеха на лидерите на ЕС да постигнат цялостен подход към миграцията и конкурентоспособността на ЕС с Китай като въпроси, които ще направят ЕС "уязвим" отвън.

Меркел, най-дълго управлявалият лидер в страните членки на ЕС, регистрира своята 107-ма среща на Европейския съвет след встъпването си в длъжност през ноември 2005 г. С германския социалдемократ Олаф Шолц, който се опитва да приключи преговорите за управляваща коалиция в Германия и да наследи Меркел до началото на декември, двудневното посещение на Меркел в белгийската столица вероятно е последното ѝ, в което ръководи официален бизнес.

Обикновено сдържана от подобно публично признание, Меркел беше нетърпелива да премине към актуални въпроси - широкообхватна дискусия за миграцията и защитата на външната граница на ЕС с Беларус.

"Меркел се почувства неудобно от всички похвали, които получи, тя предпочита да говори за съдържанието, а не за себе си", отбеляза холандският премиер Марк Рюте след срещата.

Меркел пренебрегна последния въпрос за отношението ѝ към подарък от съвета - копие на яйцевидната сграда, където се събира Европейският съвет, което мнозина забелязаха, наподобява нейната запазена марка с ромбов жест с ръце. Вместо това тя се изправи и си тръгна.

"Това беше последният въпрос", посочи нейният говорител Щефен Зайберт.