Среща на високо равнище на Европейския съюз без германския канцлер Ангела Меркел би била като "Париж без Айфеловата кула" или "Рим без Ватикана". Това коментира председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в топла почит към канцлерката, след като вероятно това ще бъде последната ѝ подобна среща, информира ДПА.

Приветствайки я като "монумент", Мишел подчерта, че "сбогуването ѝ с европейската сцена ни докосва политически, но ни изпълва и с емоция".

Наследството на Меркел - прагматичният физик, дал на Германия желаната стабилност

Наследството на Меркел - прагматичният физик, дал на Германия желаната стабилност

Втори най-дългогодишен канцлер след ВСВ, наричат я "лидер на свободния свят", демократични ценности или опортюнизъм

"Изключителната трезвост и простота" на Меркел беше "много мощно оръжие за съблазняване", отбеляза бившият белгийски премиер. "Вие сте компас и блестяща светлина на нашия европейски проект", завърши той. Думите му бяха посрещнати с овации и ставане на крака от държавните и правителствени ръководители, уточни източник от ЕС, близък до преговорите.

Австрийският канцлер Александър Шаленберг я приветства като "велика европейка", премиерът на Люксембург Ксавие Бетел я нарече "компромисна машина", а белгийският премиер Александер де Кро изтъкна, че тя "наистина беляза Европа" за повече от десетилетие.

Вторият ден на разговорите в Брюксел беше посветен на цифровата политика и миграцията. Но последната среща на ЕС на Меркел - в зависимост от резултата от течащите преговори за съставяне на германско коалиционно правителство - след повече от 100, изглеждаше, че ще бъде сравнително незабележима.

В Брюксел нямат отговор какво да се прави с цените на енергията

В Брюксел нямат отговор какво да се прави с цените на енергията

Съгласие има само да се предприемат мерки на национално ниво

Късна вечеря снощи не успя да доведе до пробив относно цените на енергията или в спора за върховенството на правото с Полша.

Меркел е известна като сръчен създател на политически споразумения, способен да привлече всичките 27 страни и да получава важни решения, въпреки упоритите разриви.

Президентът на Литва Гитанас Науседа настоя, че Меркел е "велик политик", който се е намесил в "критични моменти и ни помогна да намерим решението", цитирайки като пример миналогодишните тежки преговори за дългосрочния бюджет на Европейския съюз и споделения фонд за възстановяване след пандемията.

Въпреки аплодисментите, Меркел понякога е подлагана на сериозни критики от други лидери. Унгария и Полша бяха силно критични към нейната относително либерална позиция по време на огромния приток на бежанци през 2015 г. Името ѝ също е тясно свързано с непопулярните политики за икономии в Гърция и Италия в епоха на дългова криза.

Голямо уважение в ЕС за Меркел, слизането ѝ от сцената буди тревоги

Голямо уважение в ЕС за Меркел, слизането ѝ от сцената буди тревоги

Смятана е за силен потенциален кандидат за председател на ЕС в бъдеще