Лидерите на ЕС ще се завърнат в сградата на Европейския съвет тази сутрин за втория ден от срещата на върха, след една неубедителна вечер, по време на която постигнаха малък напредък по ключовите въпроси на деня: цените на енергията и върховенството на закона.

Възможностите за незабавен общ европейски отговор на резкия скок на цените на горивата са ограничени, помощта за най-засегнатите трябва да се реши на национално ниво. Европейският съвет в Брюксел приключи вчера вечерта без съгласие между лидерите за общи действия спрямо енергийната криза. Искането на редица държави членки за незабавен отговор се оказва неизпълнимо в краткосрочен план. Дебатът продължи близо осем часа.

Намаляването на тарифи и финансовите помощи за най-засегнатите домакинства и предприятия са част от възможните мерки в отговор на рекордните цени на горивата. Това обаче са действия на национално ниво.

Румен Радев настоява да се намалят цените на емисиите

Румен Радев настоява да се намалят цените на емисиите

Нужен е анализ на връзката между енергийната криза и приетия пакет „Подготвени за цел 55“

Енергийните източници и системи на 27-те държави членки са крайно различни и ЕК тепърва трябва да предложи общи действия в средносрочен план, за да се намерят начини за по-ниски цени, както и за увеличаване на газовите хранилища.

Испания и Франция настояват за преразглеждане на пазара. Докато върховният представител на ЕС Жозеп Борел е съгласен, че пазарът на електроенергия трябва да бъде реформиран, председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен, подкрепена и от германския канцлер Ангела Меркел и някои северни лидери, смятат като цяло, че енергийният пазар функционира добре.

Френският президент Еманюел Макрон подкрепи испанския Педро Санчес, предупреждавайки, че въпреки аргументите на някои северни страни, цените на изкопаемите горива вероятно ще останат високи в дългосрочен план. "В момента няма индикации, че цените ще започнат да падат, напротив, те ще продължат да растат", e казал Макрон, цитиран от официален представител.

По настояване на чешкия премиер Бабиш се прие да се проучи системата за търговия с емисии (ETS), заради съмненията за спекула с цените на въглерода в ЕС. Въпреки че Комисията отхвърля този аргумент, твърдейки, че ETS е малък фактор, тя ще трябва да проучи системата с помощта на Европейския орган за ценни книжа и пазари. "Впоследствие Комисията ще прецени дали определени търговски поведения изискват допълнителни регулаторни действия", се казва в заключенията от съвета.

Европейския съвет не е постигнато съгласие по отношение на включването на ядрената енергия във възможностите за развитие при зелен преход.

България и още 9 страни от ЕС зоват атомната енергия да бъде включена в "зеления" списък

България и още 9 страни от ЕС зоват атомната енергия да бъде включена в "зеления" списък

От атомната енергия имало и икономическа полза

В заключенията на Съвета се отбелязва, че Европейската инвестиционна банка трябва да проучи възможностите за инвестиции в зеления преход, за да се отговори на климатичните амбиции на Европа.