Канцлерът на Германия Ангела Меркел призова частните инвеститори в недвижимо имущество да осъзнаят задълженията си към обществото на фона на разрастващата се криза със спираловидния скок на наемите в най-големите германски градове, информират "Ройтерс" и АП.

На среща с Германската асоциация на наемателите в Кьолн Меркел заяви, че корпоративните собственици имат решаваща роля в разрешаването на кризата с наемите в Германия. По думите й властите трябва да направят всичко необходимо, за да се гарантира, че се използват наличните инструменти за регулиране на действията на наемодателите.

Хиляди протестират по улиците на Берлин срещу високите наеми на имотите

Хиляди протестират по улиците на Берлин срещу високите наеми на имотите

Протести се провеждат и в Кьолн, Франкфурт и Мюнхен

Хиляди недоволни излязоха по улиците на Берлин през април с искане отчуждаване на повече от 200 000 апартамента, които са продадени на големи частни компании за недвижими имоти. Гневът им е конкретно насочен към компании като Deutsche Wohnen, най-големият наемодател с повече от 115 000 апартамента в германската столица, и Vonovia.

"Ние се нуждаем от частни инвеститори, които също трябва да почувстват общественото настроение", призова Меркел.

Строителството на домове е най-добрият отговор срещу недостига на жилища, смята канцлерът.

Въпросът е особено деликатен в Германия, където традиционно наемите бяха относително стабилни много десетилетия, което доведе до култура, при която семейства от средната класа наемаха жилища за десетки години.

Меркел не коментира предложение за петгодишно замразяване на наемите за всички жилища.

Активисти в столицата обявиха, че са събрали почти 80 000 подписа в кампания с искане да се проведе референдум за отчуждаването на жилища.