Президентът на САЩ Доналд Тръмп проведе среща с германския канцлер Ангела Меркел в английския град Портсмут след събития по повод 75 г. от Десанта в Нормандия, информира "Ройтерс".

Двамата лидери се усмихваха преди репортерите да бъдат изведени от стаята. След това към Тръмп се присъединиха съветникът му по национална сигурност Джон Болтън и изпълняващият длъжността началник на кабинета Мик Мълвейни.

По-късно говорителят на Белия дом Сара Сандърс съобщи, че двамата лидери са обсъдили ситуацията в Либия и Западна Африка.

"Президентът Тръмп и канцлерът Меркел разговаряха около 10 минути", обяви Сандърс и добави: "Те се съгласиха да продължат разговорите на Г-20".

Срещата на Г-20 ще се проведе в Япония по-късно този месец.

С протести посрещат Тръмп в Портсмут за 75 г. от Десанта в Нормандия

С протести посрещат Тръмп в Портсмут за 75 г. от Десанта в Нормандия

Демонстрацията ще се проведе на площад Guildhall

Иначе Меркел нарече "подарък на историята" това, че има възможност да участва на церемонията по случай Десанта в Нормандия.

"Тази уникална военна операция в крайна сметка ни освободи от нацистите", коментира тя, цитирана от АП.

Канцлерът припомни саможертвата на стотици хиляди войници от съюзническите сили и поясни, че операцията е помогнала за "помирението на Европа" и създаването на следвоенния свят, който вече повече от 70 г. поддържа мира в Европа.

Тръмп пред принц Чарлз за климата: САЩ са „чисти”

Тръмп пред принц Чарлз за климата: САЩ са „чисти”

Тръмп каза пред ITV, че е трябвало да проведе 15-минутна среща с Чарлз по време на държавното посещение