Германският канцлер Ангела Меркел ще получи в петък първа доза от ваксината на AstraZeneca в петък. Това съобщи Die Welt. 

Това се случва, след като Германия забрани препарата за хора под 60 години след сигналите в редица държави за тромбози. Властите в няколко страни прекратиха или ограничиха употребата му. Европейската комисия реши да не подновява договорите за коронавирусни ваксини с Johnson & Johnson и AstraZeneca и ще се фокусира върху иРНК ваксините като тази, разработена от Pfizer и Moderna.

Припомняме, че по-рано същата ваксина не се препоръчваше за лица над 65 години поради липса на данни за тази възрастова група от проведените изпитания. Това мотивира отказ на Меркел, която е на 66 години, да се ваксинира с нея. Тя заяви това в отговор на журналистически въпрос. Решението ѝ сега да си постави ваксината може да се счита като опит за окуражаване на германците да последват примера ѝ. 

По-рано този месец германският президент Франк-Валтер Щайнмайер също получи ваксината AstraZeneca, като изрази доверие във ваксините, одобрени в Германия. Вътрешният министър Хорст Зеехофер е получил първата си доза от ваксината в сряда.

Междувременно, Германия регистрира най-много случаи на коронавирус от януари. Потвърдените случаи в страната за денонощие нараснаха до 29 426 и общо 3,073 милиона - най-големият ръст от 8 януари. Починалите се увеличиха с 293 до 79 381.

Правителството иска да наложи по-строги ограничения като опит за справяне с третата вълна на вируса няколко месеца преди парламентарните избори.

Разочарована от нежеланието на някои провинции да наложат по-големи ограничения, Меркел поиска от парламента временно да увеличи правомощията на федералното правителство за налагане на блокада в някои райони с високи нива на инфекции.

Вицеканцлерът Олаф Шолц защити промените в Закона за защита от инфекции, които предвиждат налагане на вечерен час.