Частичната блокада и извънредните ограничителни мерки в Германия ще продължат за известно време, обяви германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Си Ен Ен.

Сега не е моментът да говорим за отмяна на тези мерки, подчерта Меркел.

И втората проба за коронавирус на Меркел е отрицателна

И втората проба за коронавирус на Меркел е отрицателна

В момента тя е под домашна карантина

Потвърдените случаи на коронавирус в Германия в момента се удвояват на всеки 5 дни, каза тя и добави, че случаите трябва да намаляват на всеки десет дни, за да се превърне в опция смекчаването на мерките.

След видеоконферентите разговори на Г-20 и Европейския съюз, Меркел също повтори позицията на Германия, че е против евробондове, отбелязвайки, че Европейският стабилизационен механизъм е правилният инструмент за справяне с икономическата криза вследствие на пандемията от коронавирус.

"Ние ясно заявихме от германска страна, но също и други го направиха, че това не е вариантът за всички държави", каза Меркел. Тя има предвид желанието на Испания и Италия да се опитът нови начини за справяне с кризата и конкретно с издаване на коронабондове.

Първият тест за коронавирус на Меркел е отрицателен

Първият тест за коронавирус на Меркел е отрицателен

Говорителят на канцлера съобщи, че предстоят още тестове през следващите дни дали Меркел е заразена с новия вирус

За социалната дистанция Меркел добави, че докато тя е заета и работи добре под карантина, тя, като много други германски граждани, също усеща липсата на социални контакти.

"Липсва ми това, че не мога да присъствам на срещите на кабинета и не мога да се срещам с хората там. Липсват ми личните контакти", оплака се тя.

В сравнение с ден по-рано са потвърдени нови 5780 случая в Германия, с които се увеличават общо до 42 288 в цялата страна. Смъртните случаи са нараснали с 55 до общо 253.

И Ангела Меркел под карантина

И Ангела Меркел под карантина

Докторът, който е ваксинирал канцлера, е дал положителна проба за COVID-19

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 465 000 потвърдени случая, а починалите са повече от 21 000. Регистрирани са случаи в 199 държави. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 530 000 случая и над 24 000 починали в 176 държави, възстановили са се около 122 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".