Мерки на общоевропейско ниво ще се предложат от другата седмица от мозъчен тръст, събран от европейските лекари.

Това е договорено по време на продължилата часове наред среща на лидерите на европейския съюз, проведена за трети пореден път онлайн. Темата на Европейския съвет бе коронавирус.

Говорено е за ваксина, лекарство, надежден тест. Такива няма - отсече три пъти Бойко Борисов.

Премиерът заяви, че много европейски страни вече са стигнали до мерките, които нашата държава е предприела съвсем навреме. Борисов заяви своето задоволство от това, че тези мерки дават резултат - кривата на броя на заболелите е плавна. Редица страни вече взимали нашите мерки, доволен е Борисов. Като чук и танц, определи той това, което се прави в момента в страната и: "Това е добро за здравето - вредно за икономиката."

Коронавирусът уби вече над 15 000 души в Европа

Коронавирусът уби вече над 15 000 души в Европа

Общо починалите в целия свят са над 23 000 души

"Във Великобритания вдигат дронове, армията е на крак, във Финландия - Хелзинки е под карантина, Истински се радвам, че българите ни повярваха и съм горд с моите сънародници, заяви Борисов, като се подкачи с изявлението на президента Румен Радев за отбелязването на националния празник на Шипка: "А някой се шегуваха на 3 март..."

С европейските лидери е обсъдено по-бързото сертифициране на медицинското оборудване, облеклата и маски, тъй като в цяла Европа липсват. Проличало е в момента колко тежко и ненадеждно е положението при едно изнасяне на производството в Азия, както коментира Борисов. Той е доволен, че още облекла ще излязат от фабриката в Габрово. Борисов се похвали, че е договорил и между 50 - 70 респираторни апарата от Германия, но очаква да получи офертата. "Докато не видя камиона, не вярвам", посочи обаче той.

Европа се бори за живота си, предупреди Урсула фон дер Лайен

Европа се бори за живота си, предупреди Урсула фон дер Лайен

Решенията, които вземаме днес, ще бъдат помнени дълго време

Към момента не се предвиждат никакви средства по линия на Европейския съюз. Едва на един следващ етап ще се обсъждат три варианта за финансиране на кризата, обясни Борисов и предположи, че разговорите ще са във формат дву- и тристранни, като тепърва ще се уточняват подробностите. Всяка една държава, включително и т.нар. донори си има своите проблеми. Европа се притеснява от верижната реакция, която по думите на премиера, може да е ужасяваща.

Еврозоната първи ще се спасят, предположи премиера, като не пропусна да се заяде с опонентите си, които само преди месец - два надигнаха глас срещу влизането на страната ни в Еврозоната.

И Шарл Мишел заговори за план „Маршал”

И Шарл Мишел заговори за план „Маршал”

Мишел поясни, че посланиците на 27-те страни членки са обсъдили европейски план

Към днешна дата като количество, милиарди, милиони, проценти - не се говори, отсече още веднъж Борисов на въпрос на журналист колко пари ще получи България. Премиерът заяви, че към момента разполагаме с неусвоените от европейския бюджет пари и с възможността да претрансфоримираме програми. Борисов бе категоричен, че не може да се говори, че европейска солидарност не съществува вече. Като пример той посочи т.нар. зелени коридори на превозите на стоки, които вече работят добре и работят все по-добре, а и е договорено европейските граждани, които се намират по света, да се прибират с общи авиокурсове. Близо 400 000 европейци се намират извън Стария континент стана ясно от думите на премиера.

"Всички си мислехме, че ако има война ще вадим танкове, ще правим окопи. А те ни нападнаха по най-страшния начин, ужасяващ начин. В момента и един танков екипаж не можем да съберем заради коронавируса в тясното пространство."

"Никой не може да каже колко ще продължи кризата. Ние не искаме да си представяме повече от месец - месец и половина, но..." Затова и по думите на премиера решенията ще бъдат ежедневни, според много динамичната ситуация.

Утре ще се състои и Тристранен съвет, на който ще се обсъдят всички мерки, които държавата предлага, анонсира премиерът. Той показа недоволството си, че всеки един сектор иска пари и то на гърба на другите, въпреки че години наред не са плащани осигуровки и се е работило в сивия сектор. "Нали не искаме всеки, на гърба на другите, да получава пари", попита Борисов и допълни, че тази държава, на която се плащат осигуровки и данъци, е нашата си държава, демек нашите пари.

Като юмрук да сме, зове Бойко Борисов
Обновена

Като юмрук да сме, зове Бойко Борисов

Премиерът даде разчет на отделяните средства от държавата за кризата

Вицепримиерът Томислав Дончев се включи с уточнението, че с държавните мерки ще обхващат голяма част от засегнатите, както и различни ситуации. Помощта ще бъде освен за сметка на държавния бюджет и на оперативните програми, като от тях може да се постигне и милиард. Хубаво е, че влизаме с рекордно ниска безработица. Мерките в момента се разработват и уточняват, увери Дончев, а утре на Тристранката ще се обсъдят и свободните професии.

Мерките се работят и то усилено, а бюджетите летят нагоре, затова и Горанов е още в кабинета си, включи се и Борисов.

"Кой му е виновен, че си е плащал минимални осигуровки? Че тя държавата е на всички българи, това са си нашите пари."

На въпрос за това дали се обсъжа отлагане на абитуриентските балове с удължаване на извънредното положение, премиерът Борисов заяви, че няма да произвежда новината на вечерта. По-важно за нас е здравето, заяви той и обясни, че баловете са много далеч във времето, за да коментира. "Сега абитуриентите преди всичко са ученици, да учат... Могат да празнуват и нататък и съм сигурен, че ще празнуват", допълни премиерът.

Караниколов предупреди бизнесът да не лъже заради мерките

Караниколов предупреди бизнесът да не лъже заради мерките

Държавата готви още мерки за икономиката при по-дълга криза

По въпроса за храмовете и събирането на хора по Великден, премиерът заяви, че е оставил решението на щаба: "Аз нямам силата и волята да кажа - не ходете на църква." Той е дал разпореждане да се спазват всички мерки - за отстояние и дезинфекция, включително на иконите: Каквото може да правят и Господ да ни помага.

1000 бързи теста ще бъдат направени на групи от хора, които са на първа линия - полицаи, граничари, шофьори на линейки и от градския транспорт. Това ще бъде представителна извадка, която да се използва след няколко месеца за да се установи какъв колективен имунитет е създаден в обществото.

Мутафчийски: Сега не е време за наука, време е за действие

Мутафчийски: Сега не е време за наука, време е за действие

Вървим в правилната посока, тези мерки ще дадат резултат

Ген. Мутафчийски, шеф на Оперативния щаб, отново уточни, че това не е надежден метод за изследване преди и по време на епидемия. Единственият надежден метод по време на епидемия е PSR тест и той няма алтернатива, отсече Мутафчийски. С бързите тестове не се търсят новозаболели, а прекарали вече коронавирус инфекция. Чрез тях при периодично тестване се вижда как се натрупва имунитет.

Проф. Симидчиев, член на алтернативния Медицински съвет към МС, обясни, че се радва, че науката ще бъде в помощ на държавата и по време на срещата е видял как всеки един може да допринася. Симидчиев заяви, че е и много радостен, че е научил много нови неща.

В момента Борисов не си говори с президента Румен Радев. "Какви разговори? Никакви разговори, не виждам и никакъв смисъл някакви разговори да водя", реагира Борисов на въпрос за отношенията с държавния глава.

Премиерът още е обиден от речта на президента от неделя с изявлението му след налагането на ветото върху Закона за извънредното положение. Затова и не вижда смисъл в свикването на един Консултативен съвет по национална сигурност: Какво ще реши този съвет. Ако иска да си прави, ще пратя свой заместник и няма да наруша конституцията", отсече премиера и захапа президента, че вбива ранобой, който е пагубен в момента за една държава.

"Вместо да каже браво на нашите момчета, не на мен - аз не съм момче, но на лекарите, на полицаите, вижда, че се справят..!" Борисов реторично попита и нали армията не е включена в мерките по извънредното положение, за да не каже някой, че са му взели правомощията върху армията: На никого не сме взели правомощията върху армията. "Полицаите нека сами да седят на КПП-та и на дъжда... в цяла Европа армията помага, а нашите...", завърши премиера словесната си атака към президента.

Борисов сърдит на Радев: Кое наложи да ме нападне в гърба?
Обновена

Борисов сърдит на Радев: Кое наложи да ме нападне в гърба?

С ветото си Радев проявил егоцентризъм

Борисов отново заяви, че няма кой да ни помогне в тази ситуация, а ние сами трябва да си помогнем. Той вижда, че мерките се спазват и е горд със своите сънародници.