Самосъзнанието, дисциплината, контролът на нацията - това са важните в момента неща. Това обяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерски съвет.

360 болници има в страната, освен това има и санаториуми. Премиерът недоумява защо се създава паника, че няма да можем да поемем заразените. Ние като нация трябва да сме като юмрук свити, за да успеем, отсече Борисов.

Нямало ефективен бърз тест за коронавирус, според премиера. ЕК направил европейска поръчка за тестове срещу коронавируса. От българска страна са заявени един милион бързи тестове, стана ясно от коментара на премиера.

Борисов заяви, че не е създал Медицински съвет, за да всява разнобой между лекарите, а за да спорят специалистите в Министерския съвет, а не по студия и през медиите. За Медицинския съвет и споровете за ефективността и нуждата от бързи тестове, той направи паралел с футбола и играта на Меси и Роналдо.

Новият Медицински съвет към МС дава съвети два пъти седмично

Новият Медицински съвет към МС дава съвети два пъти седмично

Хората ще получават само достоверна медицинска информация и истината

Пълно доверие на Оперативния щаб даде Борисов, като заяви, че няма никаква забележка към тяхната работа. А пък самите хора в щаба трябва да са наясно, че щом народът се шегува с тях, значи са привлекли вниманието.

Цялата световна индустрия се пренастройва, обясни министър-председателят. Икономиките започвали да произвеждат предпазни облекла. Борисов предположи, че скоро ще можем да си произвеждаме и апарати за обдишване. Премиерът Бойко Борисов посочи, че много по-развити страни са закъснели с мерките. Той захапа и страните, които не са се справили с мигрантите. Към нас няма мигрантски натиск, по думите му и това след време щяло да се отчете. Ние сме във война, отново каза премиерът.

Правителството се ръководело от принципа да се спасят живота на възрастните и работата на младите. Доказаната мярка е социалната изолация, отново изтъкна Бойко Борисов.

Да се спазват мерките, призова той. Иначе оставала мярката да се забрани на възрастните хора да излизат.

Лекарите и учителите получиха доверието на българите
Обновена

Лекарите и учителите получиха доверието на българите

Хората масово не само приемат, но и одобряват ограничителните мерки на правителството

Туризмът имал мазнинка, както обясни Бойко Борисов, според когото проблемът е какво ще се прави с летния туристически сезон. Към момента хотелиерите не са за ожалване, според премиера, който напомни по колко са били кувертите по новогодишните празници. Нека да не се поддаваме на паниката, настоя той и заяви, че бизнесът и хората имали милиарди лева в банките. Засега не се налагало да задлъжняваме. Около два месеца ще издържим финансово, както стана ясно от думите на премиера.

Да оставим тази тъничка артерия: хората, които работят, настоя министър-председателят. С единство и внимание може да се запази тази тъничка нишка, по мнението му.

Любомир Дацов изостря вниманието върху механизмите за подкрепа на бизнеса

Любомир Дацов изостря вниманието върху механизмите за подкрепа на бизнеса

Важно е да се инвестира в здравеопазването

Тези 4,5 милиарда лева, които дава държавата за подкрепа на бизнеса нямало да стигнат, според прогнозата на Бойко Борисов. Той се надява и завърналите се в България гурбетчии да решат да работят тук. Правителството искало да се отнесе добре към всички браншове. Дайте да не истерясваме за три дни, призова и финансовият министър Владислав Горанов.

Премиерът даде и резчет на парите: Държавата дава половин милиард лева за увеличените разходи за МВР, МО и МЗ. 4,5 милиарда лева мобилизира властта в подкрепа на бизнеса и безработицата. Държавата ще гарантира кредитите на бизнеса. Държавата ще помага и за безлихвени потребителски кредити до 1000 лева за служители без заплати, но ако останат на работа. Отлага се плащането на данъци за края на юни.

Пари ще има за най-нуждаещите се пенсионери, както всяка година за Великденски добавки. 

Правителството потушава с 4.5 млрд. лв. икономическите щети

Правителството потушава с 4.5 млрд. лв. икономическите щети

Премиерът смята, че няма да стигнат