Психиатър, адвокат, зъболекар, фармацевт и лекари, с различни специалности, имунолози влизат в Медицинския съвет към Министерския съвет. Съветът, според председателя му Коста Костов ще играе координираща роля и съветваща роля - те ще отправят препоръки и то към министър-председателя.  

Искаме да помогнем на хората да се почувстват по-сигурни и спокойни, каза Костов в увери, че хората ще получават само достоверна медицинска информация и истината.

Над нас е надвиснала сериозна заплаха, подчерта Костов. Затова било важно до хората да постъпва достоверна информация.

Затова и в съвета влиза журналист, който да помогне на съвета да има фейсбук профил. Съветът ще дава две пресконференции седмици и ще изготви алгоритъм как да се действа при установяване на пациент с коронавирус. 

Лекарите и учителите получиха доверието на българите
Обновена

Лекарите и учителите получиха доверието на българите

Хората масово не само приемат, но и одобряват ограничителните мерки на правителството

Още на първия брифинг доцент Мангъров обясни колко важни са имунохроматографските тестове, които показват кой е изкарал вируса. Те са важни, за да се види какъв е имунният статус на нацията за коронавируса. Това у нас не се прави, изтъкна доцент Мангъров. У нас тестовете, които се правят са за вече установена инфекция. Амбицията му е да промени мнението на кризисния щаб и да започне диагностика с така наречените бързи тестове. Те са добър източник на информация за сероепидемилогичната обстановка в страната.

На въпрос обаче дали ще препоръчат освен да се правят повече и масово бързи тестове и откъде биха се намерили пари за това, от новия Медицински съвет не отговориха. Обяснението, което беше дадено, е, че съветът ще препоръча на министър-председателя, а решенията не зависят от тях.

Едва ли има спад на заболеваемостта, каза доцент Мангъров.

Няма и установено лечение на коронавирус, стана ясно от съвета по повод информацията, че заразата се лекува с хлорохин и хидроксихлорохин. Тези медикаменти имат много странични ефекти. Не сме тук за противоречим, а да даваме нашето професионално мнение, поясни доцент Мангъров.

202 положителни проби за коронавирус, но трендът не е надолу

202 положителни проби за коронавирус, но трендът не е надолу

Още лаборатории са готови да започнат работа по тестуване на коронавирус

Мерките, които се предприемат от държавата за адекватни, коментира още той. Ние само ще съветваме, ще предлагаме, подчерта Коста Костов.

Сега е мъжко време, но не е време за лични битки, така Костов не отговори на въпроса за личните си конфликти с шефа на щаба генерал Венцислав Мутафчийски.

Психиатърът доктор Цветеслава Гълъбова сподели, че се увеличават тревожните разстройства, паническите кризи. Ще бъде изготвена препоръка как хората да се справят със стреса, както и ще се набележат мерки за лекарите на предна линия, за да не се стигне до синдрома на професионалното прегаряне.

На брифинга присъства и заместник-министърът на здравеопазването доктор Бойко Пенков, който успокои, че има достатъчно много инфекциозни легла и клиники в София и страната.

Шефът на Медицинския съвет към МС: Все още сме в най-долната част на кривата

Шефът на Медицинския съвет към МС: Все още сме в най-долната част на кривата

Колкото по-стриктно се спазват мерките, толкова по-рано ще излезем от тях, смята той