202 случаите на коронавирус у нас, като тази нощ към броя заразени се е добавил един положителен резултат от София.

Това, че има един нов случай, не успокоява медиците. Това не е тенденция, каза Мутафчийски и отсече: Общият тренд се покачва. Все още не можем да говорим за овладяване или намаляване на случаите - напротив. 

Още лаборатории са готови да започнат работа по тестуване на коронавирус. Лаборантите са минали през обучение - в Пловдив, Плевен, както и в БАН и в две частни болници. Имат и наличната апаратура и се чака заповедта на министъра на здравеопазването. В момента капацитетът е около 300 проби на денонощие.

201 случая на коронавирус в България

201 случая на коронавирус в България

До три дни всички болници трябва да се организират за прием на пациенти с коронавирус

Обмисля се обособяване на интензивни легла във всяка болница, стана ясно още. Министърът на здравеопазването ще издаде заповед за това, обясни Мутафчийски. По въпроса за частните болници Мутафчийски направи и разяснение, че е бил изненадан приятно, тъй като против очакванията, още в самото начало са заявили готовност да се включат в битката с епидемията. Тодор Кантарджиев от своя страна заяви, че възможностите на тези болници са добри, често по-добри от тези в държавните и общинските.

По темата за разкриването на интензивни легла ген. Мутафчийски бе категоричен, че не може да се говори за изчерпване на капацитета с 36 настанени пациенти с коронавирус, тъй като в съответните отделения има още много лежащоболни с диагноза пневмония, макар и недоказани с Covid-19.

Откриването на нови отделения и включването в плана за реакция на всички болници се прави превантивно, за да сме подготвени за това, което очакваме, обясни Мутафчийски.

Дарения не спират, като снощи са пристигнали още дарения от банки. 500 теста са закупени от държавата, а 6000 са със средства на дарители. Мутафчийски обясни и по повод публикации, че ВМА нищо не е закупила. Като второстепенен разпоредител на бюджетни средства, всички дарения се пренасочват към държавния бюджет и една след това, може след месец - два, да се преразпределят парите и добавят към бюджета на здравното заведение. Затова и генералът разговаря с дарители и обяснява по-кратките пътища за дарения - в натура, при което болницата не участва и не знае за сделката, или към откритата сметка към Министерство на здравеопазването. От щаба консултират и дарители, които искат да дарят на определени болници, тъй като много от тях влизат в хипотезата да обявяват обществени поръчки, което също забавя пътя на самото дарение.

Генерал Мутафчийски призова да се насочат дарения и към болници в провинцията. Той изказа благодарност към всички, които са се отзовали на призива за подпомагане.

СЗО препоръчва да се приоритизират лабораторните изследвания, стана ясно още от редовния брифинг. Професор Тодор Кантарджиев посочи, че болниците могат да ползват бързи тестове, но те не помагат за надзора колко са болните. Още не сме в етап на широко разпространение, подчерта той. Поне седмица трябва, за да се определи дали дадени мерки работят. Вече се изследват всички болни от бронхопневмония, изследват се и медиците със симптоми.

Подготвят се лаборатории в Плевен, Пловдив и Бургас. Те ще работят с валидирани тестове. Диагнозата е сложна, изтъкна професор Тодор Кантарджиев. Хората работят денонощно, отчете още той. Щабът си поставя голямата амбиция все повече да са излекувани.

Хронологията у нас:

8 март - първи 2 положителни проби, в Плевен и в Габрово

8 март - потвърдени още два случая, отново в Габрово и Плевен

10 март - двама души, съпрузи, с положителен резултат, първите в София

11 март - седмата положителна проба11 март - първа жертва в България

12 март - нови 16 положителни проби, общо 23

13 март - 7 нови положителни проби, общо 31

14 март - нови 10 положителни проби, общо 41 - втора жертва

15 март - 8 нови установени, 51 общо

16 март - 11 нови, един е британски гражданин, общо 62

17 март - 19 нови случая, 81 установени

18 март - 11 нови случая, 92 установени

19 март - 18 нови, 110 установени - трета жертва

20 март - 17 нови, 127 установени

21 март - 46 нови, 163 установени

22 март - 24 нови, 187 установени

23 март - 14 нови, 201 установени

24 март - 1 нова проба, 202 установени.