До 201 скочиха установените случаи на коронавирус у нас през днешния ден. Тази сутрин случаите бяха 190. Град Дупница се включи в картата с доказаните случаи на инфекцията. Два са случаите в Пазарджик от болницата на областния град. Там се установяват контактните лица.

В Добрич е регистриран едни случай на контактно лице. В София положителните проби са 7.

Заради изчерпване на капацитета на "Пирогов" и Александровска болница Оперативният щаб ще препоръча на здравния министър той да издаде заповед всяка една болница до три дни да представи план за обособени отделения, които да работят с пациенти с коронавирус.

Хоспитализираните пациенти са в пълен капацитет. Около 36 са общо. Остават двама критично болни в "Пирогов". Останалите са в подобряващо се състояние, отчете Венцислав Мутафчийски. Той бе категоричен, че напълно фалшив е сигналът за извозване на пациент с коронавирус в София с неспециализирана линейка и от медицински лица без предпазни средства.

Граждани настояват да се ограничат посещенията в храмовете

Граждани настояват да се ограничат посещенията в храмовете

Според тях поведението на БПЦ уронва престижа, подкопава доверието в институциите и саботира мерките

Все още не можем да насрочим среща със Светия синод, отговори на въпрос Венцислав Мутафчийски и обясни, че може би ще помолят вицепремиерът Томислав Дончев или някои от другите вицепремиери да проведат такава среща.

След дезинфекция Пета градска болница в София работи в нормален режим. Венцислав Мутафчийски подчерта, че това е практиката и всяка болница работи.

На въпрос дали ще се предприеме мярка да се постави срок, в който български граждани да се приберат от чужбина у нас, Мутафчийски отсече, че никой не може да лиши от правото им българи да се върнат в родината си. Напротив, на пръстите на една ръка могат да се преброят държавите, които са отправили такава препоръка към своите граждани, коментира Венцислав Мутафчийски, като посочи, че дори в момента не се сеща за други държави освен за Турция и Сърбия.

Частните болници повтарят, че са готови да съдействат на държавата

Частните болници повтарят, че са готови да съдействат на държавата

Приемат активно сътрудничество в борбата с новия вирус

На брифинга Мутафчийски заяви и че Оперативният щаб не е препоръчвал мярка за затваряне на тоалетните по бензиностанциите. Това е решението на собствениците на обекти и дори не е препоръчително, тъй като именно там пътуващите могат да си измият и ръцете, което е изключително важно за предпазване от коронавирус.

Най-важното за коронавируса от Лекарския съюз

Най-важното за коронавируса от Лекарския съюз

Те съветват да бъдем отговорни, без паника

На този етап нито една държава не споменава за напредък с бързите тестове и те да дават резултат, на който да може да се разчита. Оставаме с надежда, че могат да се открият и по-добри тестове, заяви Мутафчийски.

На брифинга бяха обявени и две по-големи дарения за закупуване на апаратура и предпазни средства: на Българската банка за развитие и на Българския енергиен холдинг на стойност по 200 000 лв.

Хронологията у нас:

8 март - първи 2 положителни проби, в Плевен и в Габрово

8 март - потвърдени още два случая, отново в Габрово и Плевен

10 март - двама души, съпрузи, с положителен резултат, първите в София

11 март - седмата положителна проба11 март - първа жертва в България

12 март - нови 16 положителни проби, общо 23

13 март - 7 нови положителни проби, общо 31

14 март - нови 10 положителни проби, общо 41 - втора жертва

15 март - 8 нови установени, 51 общо

16 март - 11 нови, един е британски гражданин, общо 62

17 март - 19 нови случая, 81 установени

18 март - 11 нови случая, 92 установени

19 март - 18 нови, 110 установени - трета жертва

20 март - 17 нови, 127 установени

21 март - 46 нови, 163 установени

22 март - 24 нови, 187 установени

23 март - 14 нови, 201 установени.