Частните болници повтарят, че са готови да съдействат на държавата. Те заявиха, че са в готовност биха приели планирането на разговори и следващи стъпки с държавните институции и Националния кризистен щаб за борба коронавирус за активно сътрудничество в борбата с вируса във всички сфери, в които те могат да предложат помощ.

От името на лечебни заведения в страната Аджибадем Сити Клиник (Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда, УМБАЛ Младост и УМБАЛ Сърдечно-съдов център), Булфарма (УМБАЛ "Софиямед", УМБАЛ "Пълмед"-гр.Пловдив, УМБАЛ "Здраве"-гр.Пазарджик, МБАЛ "Здраве"-гр.Велинград, МБАЛ "Проф.Д.Ранев"-гр.Пещера, МБАЛ "Бургасмед") и УМБАЛ "Каспела заявиха, че ще бъдат удовлетворени, ако техните ресурси и възможности на лекарите допринесат за опазване на живота и здравето на възможно най-голяма част от народа.

Болниците уверяват, че държавата може да разчита на тях като лечебни заведения, като човешки и технологичен капацитет, компетентност, знания, опит и подготовка и посочват, че освен ресурс, те обхващат и голяма част от територията на страната. "Смятаме, че като неразделна част от здравеопазването на страната, можем да бъдем допълнително полезни, а всяка медицинска възможност, с която България разполага в момента, трябва да се има предвид в условията на пълна мобилизация за справяне с проблема".