Граждани настояват решението на Българската православна църква да продължат посещенията в храмовете да се преразгледа във връзка с разпространението на коронавируса у нас.

Това стана ясно от отворено писмо на граждани, адресирано до президента Румен Радев, министър-председателя Бойко Борисов, Националния оперативен щаб и кмета на София Йорданка Фандъкова.

В позицията си те подчертават, че в целия свят религиозни институции показват солидарност и подпомагат мерките на националните правителства с цел противодействие на вируса. Като пример те посочват как Ватиканът в Рим ограничи богослуженията и затвори църквите. 

Те припомнят още, че гръцкото правителство е взело решение за отмяна на всички богослужения на всички вероизповедания. Църквите там ще са отворени само за лична молитва. В Иран са забранили традиционните петъчни молитви. Затваряли са и синагоги.

Припомняме, в първите дни, когато в страната ни все още нямаше регистриран случай на заразен с коронавирус и нямаше още извънредно положение в страната, в Софийска митрополия решиха черквите да останат отворени, но при спазване на изключителни санитарни мерки. 

Черквите в Софийска митрополия остават отворени

Черквите в Софийска митрополия остават отворени

Препоръчва се често дезинфектиране, болните да останат у дома

В тази връзка те подчертават, че действат на Българската православна църква са опасни заради отказа от прекратяване на богослуженията и даване на Свето Причастие с една лъжичка за всички вярващи.

Според тях поведението на БПЦ уронва престижа, подкопава доверието в институциите и саботира предприетите безпрецедентни действия. Посещението на църковни служби, особено от възрастни наши сънародници, би ги изложило на риск, който може да се окаже фатален, и сме дълбоко притеснени, че представители на БПЦ не признават този факт, пишат още гражданите в писмото си.

Църквата ще прави служение за изцеление от коронавирус

Църквата ще прави служение за изцеление от коронавирус

Във всички храмове, за да се избегне струпване

Затова те настояват за съдействие от страна на държавата за преустановено присъствието на хора на богослуженията, като вместо това тържествените литургии да бъдат предавани на живо по интернет.

В отвореното писмо са се подписали над 200 души, които са се организирали във "фейсбук".

За News.bg Георги Богданов, един от инициаторите на отвореното писмо, поясни, че в подписката участват доктори, професори, психолози, адвокати, социални работни активисти и др.

По думите му очакват обществен натиск за преразглеждане на решението на Българската православна църква. 

Според Светослав Трайков, един от гражданите, подписали се в отвореното писмо, позицията на БПЦ е меко казано цинична.

Да се твърди, че вярата ще ни спаси от коронавируса е гротескно, заяви той за news.bg.

Той подчерта, че очаква щабът да предприеме действия и да се издаде заповед за прекратяването на посещенията в храмовете. 

Мюфтийството призова да се спазва карантината

Мюфтийството призова да се спазва карантината

Болните и лицата след 60-годишна възраст да не посещават джамиите