"Не можем да прогнозираме, нито мога да се ангажирам и да кажа дали ще има летен туристически сезон при създалата се ситуация."

Това обяви на брифинг в Министерски съвет министърът на туризма Николина Ангелкова.

Тя обясни, че ведомството й е предложило временни мерки с оглед създалата се ситуация.

"Целият сектор "Туризъм" е блокиран. След координация с ЕК ние предложихме временно да се преустанови действие на чл. 89 от Закона за туризма, който казва, че туроператорът е длъжен да заплати на потребителите в 14-дневен срок", уточни министърът.

Властта поиска да спрем да пътуваме, освен в спешен случай
Обновена

Властта поиска да спрем да пътуваме, освен в спешен случай

483 български граждани са на екскурзии заминали през март

По думите й "секторът е в омагьосан кръг".

А това значи: Потребителите имат право да си искат парите при форсмажорни обстоятелства, туроператорите имат право да си поискат парите от хотелиера и авиокомпаниите, но те не им ги връщат. И в тази ситуация или туроператорът е длъжен да заплати и да обяви фалит, тъй като няма кой да му върне парите, или това временно решение разсрочено да издават ваучери до 24 месеца, или дават възможност да се пререзервира ваканцията до 24 месеца.

"В противен случай ще има много фалити на туроператори и застрахователите няма как да покрият всички екскурзии", каза още Ангелкова.

До 200 000 уволнени до края на март очакват ресторантьорите

До 200 000 уволнени до края на март очакват ресторантьорите

Около 2000 лв. дневно са загубите на фирмите от началото на кризата с коронавируса

Малко по-късно от Министерство на туризма съобщиха, че е издадена заповед, с която временно се преустановяват организираните пътувания на български граждани в чужбина, организираните пътувания на чуждестранни граждани у нас, както и всички организирани туристически посещения в рамките на вътрешния туризъм. Временно се преустановяват също организираните посещения, представляващи допълнителни туристически услуги по смисъла на Закона за туризма.

Ресторантьорите недоволни, че само те отнасят извънредните мерки

Ресторантьорите недоволни, че само те отнасят извънредните мерки

Настояват за абсолютна карантина в страната