150-200 хиляди работници и служители от ресторанти, заведения и хотели ще бъдат освободени до края на март заради наложените карантинни мерки заради коронавируса. Това прогнозират от Сдружението на заведенията, съобщава БНР.

Проучване на Българската стопанска камара показва, че загубите, които калкулира всяка фирма от началото на кризата, са средно около 2000 лв. на ден.

Емил Коларов от Сдружението на заведенията посочва, че за да оцелеят и запазят своите служители, някои заведения се опитват да преориентират дейността си и да започнат да приготвят храна за доставки. Това обаче също не било решение.

Ресторантьорите недоволни, че само те отнасят извънредните мерки

Ресторантьорите недоволни, че само те отнасят извънредните мерки

Настояват за абсолютна карантина в страната

Не може три години наред да си работил по една схема и в един момент за два дена, за 1 седмица, та дори за 1 месец да реорганизираш дейността си, да започнеш да продаваш храна за вкъщи и хората да те научат и да купуват от теб, категоричен е той.

Коларов напомни, че за редица обекти няма дори такава възможност и те са принудени да затворят напълно, а служителите им се оказват отпуск или дори вече са освободени.

Той заяви, че намерението на държавата да изплаща 60% от трудовите възнаграждения на тези хора не работи.

"Ако си представим, че един служител бъде съкратен и той отиде в бюрото по труда и си подаде документите, обезщетението, което ще получи, е точно 60%, т.е. той ще получи същото обезщетение, което ще получи и в момента. Разликата е, че оставайки назначени при нас, ние най-вероятно ще трябва да поемем и техните осигуровки", обясни ситуацията Коларов.

52% от бизнеса няма клаузи за форсмажор в договорите си

52% от бизнеса няма клаузи за форсмажор в договорите си

67% нямат антикризисен план