Държавата поиска всички пътувания и екскурзии, които не са от спешен характер от страна на българите в чужбина да бъдат преустановени.

Това заяви на брифинг в Министерски съвет външният министър Екатерина Захариева.

"Призоваваме българите да не пътуват, защото, въпреки призивите, се забелязват пътувания, които не попадат под определението "неотложен случай", а под това трябва да се разбира само спешен или здравословен проблем. Ситуацията е динамична и редица държави въведоха ограничения", обясни Захариева.

"Много ми е тежко да кажа това като министър, но трябва да спрат пътуванията за туризъм с оглед здравето на нацията", добави и министърът на туризма Николина Ангелкова.

Министерство на туризма: Не се знае дали ще има летен сезон

Министерство на туризма: Не се знае дали ще има летен сезон

Ангелкова не може да прогнозира, нито да се ангажира за лятото

В тази връзка тя обяви: От днес до 1 април се преустановяват всички дейности по Закона за туризма, тоест екскурзии на изходящ, входящ и вътрешен туризъм.

"На добра дума и воля не се получава. Данните са, че и към момента 483 български граждани са на екскурзии - в Египет, Русия, Буенос Айрес, Нова Зеландия, Кападокия, Франкфурт, Сингапур и други, и то са заминали през март", обясни Ангелкова. По думите й "това е много безотговорно".

Туристическият бранш нямало да загине заради коронавируса

Туристическият бранш нямало да загине заради коронавируса

Очакват се още нощувки, докато не се въведе пълна забрана за пътуванията

Захариева уточни, че в Мароко има 29 български граждани, които ще бъдат прибрани с турски самолет тази вечер, тъй като страната е затворила въздушното си пространство.

Още 49 български граждани са заявили желание да напуснат Мароко. Българи има в различни държави - от острови до Южна Америка.

За положението по границите обясни Захариева - на словенската граница е бавно преминаването, а в Унгария и Австрия по информация отпреди час - опашката е от около 30 км.

Външно министерство е оказало съдействие на повече от 200 граждани последните две седмици да се приберат в страната.

Захариева призова българите, които живеят в чужбина, да спазват препоръките на страните, в които се намират и да си останат там.

Все още остава забраната на Европа за влизане на граждани от други страни, сред тях и Великобритания, Северна Ирландия, Холандия и Швейцария.

В случай на промени заповедта на ЕС подлежи на актуализация, обясни министър Екатерина Захариева.

Актуална информация за придвижването в Европа и по света

Актуална информация за придвижването в Европа и по света

Редица държави въвеждат мерки и ограничения

Министърът на транспорта Росен Желязков обясни каква е ситуацията с транспорта. Той каза, че утре ще се състои видео конферентна връзка с министрите на транспорта от ЕС, за да се уговори как да се гарантира свободното движение на стоки, тъй като сега "в центъра функционира по-нормално, а в периферията по-трудно".

Мерките остават - при тежкотоварен трафик от държави в рискови райони, шофьорите трябва да са в самоизолация до напускане, а после 14 карантина, а най-рисковите държави трябва да се напускат в рамките на 24 ч. Входните точки между отделните държави функционират нормално, но призивът да не се пътува става все по-актуален", обясни министърът на транспорта.

Унгария пуска транзит български и румънски граждани, заседнали в Австрия

Унгария пуска транзит български и румънски граждани, заседнали в Австрия

Има хиляди работници, които се връщат от Западна Европа в Румъния и България

Държавата поема ангажимент да се прибират всички българи с необходима организация от летищата, които функционират, но всеки ден се затварят все повече дестинации.

"Има българи във Виетнам, Малайзия, Аржентина, ще се действа във всеки случай по отделно, няма да остане неразгледан случай. Но да се знае, че всеки носи индивидуална отговорност, а държавата помага само логистично", обясни той.

Спираме полетите до Италия и Испания, ще връщаме българи с наши самолети

Спираме полетите до Италия и Испания, ще връщаме българи с наши самолети

"България ер" осигурява чартърни полети за наши сънародници