Унгария ще позволи еднократен транзит на румънски и български граждани, заседнали в Австрия във вторник вечерта, след като правителствата им поискаха това, заяви във вторник министърът на външните работи на Унгария Петер Сиарто, съобщава "Ройтерс".

Те ще трябва да предприемат определен транзитен маршрут. Унгария затвори границите си за чуждестранни пътници от вторник и допуска само унгарски граждани да влизат в страната. На граничния пункт Хегиешалом на австрийската граница във вторник имаше опашка от 20 км, като коли и камиони чакаха да влязат в Унгария.

"Очакваме австрийските власти да поддържат ред от австрийската страна на границата и да позволят на унгарските граждани и товарния трафик да използват граничния пункт", каза Сиарто.

Правителството заяви, че българските граждани, които пътуват към дома през Румъния, могат да преминават през Унгария между 20:00 GMT и 23:00 GMT през коридора, който е отворен за товарен трафик, докато румънските граждани могат да използват маршрута между 20:00 GMT и 04:00 GMT в сряда сутринта.

Има хиляди работници, които се връщат от Западна Европа в Румъния и България.

Унгария е регистрирала 50 коронавирусни инфекции. Правителството заяви, че в следващите дни ще има кластерни инфекции, а не само отделни случаи, докато вирусът се разпространява.