Министърът на транспорта Росен Желязков представи мерките за транспорта, които ще бъдат предприети от страна на правителството заради извънредното положение в България и редица страни заради коронавируса.

"От 24 март, вторник, се спира въздушният транспорт от Италия и Испания, но се дава възможност на сънародници, пътуващи от тези държави, още този понеделник и вторник да се приберат от най-засегнатите европейски страни, като те трябва да са наясно, че ще са поставени под карантина", каза министърът.

Властта спира съкращенията на работници и се отказва от военни проекти

Властта спира съкращенията на работници и се отказва от военни проекти

Това обяви в Министерски съвет финансовият министър Владислав Горанов

Указва се на авиокомпаниите да уведомят пътуващите за карантината и ако те не искат, да не пътуват, нареди Желязков.

Той каза, че е създадена организация с "България ер" да се осигурят чартърни полети до Италия и Испания за наши сънародници.

Полетите от рисковите държави ще бъдат сепарирани според информация за пътуващи от тези държави, такива пътници ще бъдат отделяни и преглеждани от РЗИ.

Ограниченията ще важат за пътуващи и от Италия, Испания, Иран, Южна Корея и Китай.

8 положителни проби за коронавирус днес

8 положителни проби за коронавирус днес

До 51 случая се повиши разпространението на заразата

Останалите коридори: коридор между Европа и Азия остава, за да гарантира свободно преминаване на стоки през границата.

Камионите ще бъдат групирани и конвоирани. Изваждат се за определен период от време камионите от пределите на страната и те ще зареждат само на определени места. Остават коридорите от сръбска, турска, румънска и гръцка граница и се поддържа постоянен контакт със Словения, Хърватска и Сърбия - от последната е осигурен транзит през страната.

БСП поиска да не плащаме ток, вода и парно

БСП поиска да не плащаме ток, вода и парно

Партията предложи мерки след извънредно заседание

"България няма камиони, които да са в Италия", декларира транспортният министър.

Влаковете остават, но пътуванията са силно намалели. Автобусният транспорт също ще бъде редуциран след среща с превозвачи и кметове. По тяхна преценка ще се изработи схема.

В петък в България бе гласувано извънредно положение за срок от един месец - 13 март - 13 април във връзка със ситуацията и очаквания от експертите пик на разрастване на вируса. Властите въведоха противоепидемични мерки на територията на цялата страна за срок до 29 март - ограничиха пътуванията, работата на търговската мрежа, както и образователния процес - затворени са университети, училища, детски градини. От социалното министерство и работодателските организации призоваха там, където е възможно да се организира дистанционна работа на служителите.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".