БСП поиска в кризата с коронавируса правителството да наложи мораториум върху битовите сметки и връщането на бързите кредити.

"Оценяваме сериозността на кризата, подкрепяме всички разумни мерки, които предлага Кризисният щаб", каза лидерът Корнелия Нинова.

Тя обаче смята, че мястото, където трябва да се обсъждат и приемат тези мерки, е Народното събрание.

От БСП искат програма за стабилизиране след кризата

От БСП искат програма за стабилизиране след кризата

По думите на Красимир Янков трябва нов бюджет с нова структура

Нинова поиска на първо място да се включат частните болници в целия процес, защото са заявили готовност, а никой не ги е потърсил.

След здравето за БСП следващата важна стъпка е социалната справедливост, каза Нинова и посочи, че партията й иска краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки за справяне със социалната и икономическата криза.

БСП с условия за извънредното положение
Обновена

БСП с условия за извънредното положение

МС предлага извънредно положение за цялата страна за срок от един месец - от 13 март до 13 април

Краткосрочните мерки са - БСП ще внесе в НС проект за решение за налагане на мораториум върху битови плащания - ток, парно, вода, телефон и бързи кредити, както и спиране на срокове по наказателни, административни и граждански дела, на частните съдебни изпълнители.

"Защото, докато текат сроковете, хората могат да си изгубят правата или да се вземат решения без да са част от процеса", аргументира се Нинова.

Мерките срещу коронавируса удължават кампанията по избор на нов лидер в БСП

Мерките срещу коронавируса удължават кампанията по избор на нов лидер в БСП

Националната кампания няма да се осъществи в посочените срокове

Средносрочните мерки, БСП предлага, да са свързани с анализ какво може да поеме бюджетът, за да се гарантира сигурността на държавата.

"Иска се анализ и сериозна информация, очакваме премиерът да внесе информация за размера на Фискалния резерв и каква част от него може да се ползва, както и какви стоки има в Държавния резерв", обясни лидерът на БСП.

Тя поиска и мерки за помощ на бизнеса, обслужване на кредити, семейства, чиито деца си гледат децата, работещи, останали без работа хора.

"Не е вярно, че никоя държава не е приела такива мерки, както каза премиерът Борисов. Искаме сериозен анализ какво е възможно да се приеме", категорична бе Корнелия Нинова.

Тя добави, че БСП ще вика всеки министър на комисии в парламента, за да обяснява какви последици очакват.

БСП внасят и предложение срещу спекулантите чрез ново определение в НК какво е "спекула" и завишение на наказанията, тъй като сега глобата е едва 100 лв.

А накрая Нинова добави: "Прав е ген. Венцислав Мутафчийски - "Купонът свърши", но и времето за общи приказки изтича, време е за конкретни действия и хладнокръвни решения".

В петък в България бе гласувано извънредно положение за срок от един месец - 13 март - 13 април във връзка със ситуацията и очаквания от експертите пик на разрастване на вируса. Властите въведоха противоепидемични мерки на територията на цялата страна за срок до 29 март - ограничиха пътуванията, работата на търговската мрежа, както и образователния процес - затворени са университети, училища, детски градини. От социалното министерство и работодателските организации призоваха там, където е възможно да се организира дистанционна работа на служителите.

Хронологията:

8 март - първи 2 положителни проби, в Плевен и в Габрово

8 март - потвърдени още два случая, отново в Габрово и Плевен

10 март - двама души, съпрузи, с положителен резултат, първите в София

11 март - седмата положителна проба

11 март - първата жертва в България

12 март - нови 16 положителни проби, общо 23

13 март - 7 нови положителни проби, общо 31

14 март - втора жертва на коронавируса

14 март - нови 10 положителни проби, общо 41

15 март - 2 нови установени.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".