В парламента на председателски съвет се обсъжда предложението на правителството за въвеждане на извънредно положение в страната заради ситуацията с коронавируса. Предложението бе представено тази нощ след извънредно заседание на Министерски съвет.

По непотвърдена официално информация БСП е против да се въвежда извънредно положение в страната. Това са разбрали операторите, които заснемат заседанието и са под различен режим от пишещите журналисти, след като и в сградата на парламента бе въведен контрол над движението заради разпространението на коронавирус.

Министерски съвет предлага въвеждане на извънредно положение за цялата страна в срок от един месец - от 13 март до 13 април.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова събра парламентарната група на левите на заседание на групата за кратко, но в 10.25 парламентът започна работа с час и половина по-късно от обичайния му час. Стана ясно, че левите са имали конкретни предложения, които са приети от властта.

Властта предлага да се въведе извънредно положение
Обновена

Властта предлага да се въведе извънредно положение

Това стана ясно след извънредното заседание на Щаба

Припомняме, че вчера на извънреден брифинг в Министерски съвет, стана ясно, че властта предлага да се въведе извънредно положение в страната заради разпространението на коронавирус.  

Регистрираните случаи у нас вече са 23, като една жена е починала.

Борисов: Извънредни мерки заради извънмерните граждани

Борисов: Извънредни мерки заради извънмерните граждани

В критичен момент всички могат да се обединят, убеден премиерът

Конституцията гласи:

Правомощие на Народното събрание е да "обявява военно или друго извънредно положение върху цялата територия на страната или върху част от нея по предложение на президента или на Министерския съвет".

При това положение обаче: Чл. 57.

(1) Основните права на гражданите са неотменими.

(2) Не се допуска злоупотреба с права, както и тяхното упражняване, ако то накърнява права или законни интереси на други.

(3) При обявяване на война, на военно или друго извънредно положение със закон може да бъде временно ограничено упражняването на отделни права на гражданите с изключение на правата, предвидени в чл. 28, 29, 31, ал. 1, 2 и 3, чл. 32, ал. 1 и чл. 37.

...

(2) В случай на война, военно или друго извънредно положение, настъпили по време или след изтичане на мандата на Народното събрание, срокът на неговите пълномощия се продължава до отпадането на тези обстоятелства.

Левите искат пакет от икономически и социални мерки

Левите искат пакет от икономически и социални мерки

Здравето не е печалба, категорична Нинова