Нови 9 случая на коронавирус у нас, съобщи шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Само два часа по-късно бяха съобщени още 7 нови положителни проби.

Те са на контактни хора на първата жертва на коронавируса у нас жена.

В Националната референтна лаборатория и във Военномедицинска академия днес са изследвани общо 106 проби, 16 от които са положителни.

2-ма са настанени във ВМА, 4-ма са в белодробната болница, 1 е в "Пирогов", а останалите са уведомени, но все още не са пристигали в болниците. 

62-годишна лекарка е седмият случай на коронавирус у нас

62-годишна лекарка е седмият случай на коронавирус у нас

Тя е настанена във ВМА в добро състояние

Четирима, които са карантирани в Белодробнота клиника са в добро състояние. 

От двамата настанени във ВМА, едната е приета още през нощта и е в тежко състояние. 

Тя е била придружена с приетата вчера 62-годишна жена, за която беше съобщена, че е 7-мия случай на коронавирус у нас.  

Ген. Мутафчийски подчерта, че трябва да се прави разлика между инфекциозни и интензивни легла. По думите му инфекциозните легла у нас са 747. Интензивните легла са много тежко болните пациенти, а инфекциозни са пациенти под карантина, без командно дишане.

Борят на интензивните легла са достатъчни към момента, заяви Мутафчийски. Ако те не стигнат можело да се ползват и операционните легла. По думите му, ако се наложи ще се разкрият още болници. 

Първа жертва на коронавируса у нас

Първа жертва на коронавируса у нас

Починала е 66-годишната жена, настанена в "Пирогов"

Държавата прави всичко, което е по възможностите й, заяви проф. Кантарджиев. Той посъветва човек с хрема и кашлица да не ходи при възрастните си роднини. Ако се появят симптоми със затруднено дишане, веднага да се свържат с личните си лекари. 

Малко витамин C и витамин D, и задължително отворени прозореци, препоръча Кантарджиев. 

Припомняме, че вчера беше съобщено за първата жертва на коронавирус у нас.  Потвръден беше и 7-мият случай при 62-годишна жена.