Десет са вече потвърдените случаи на коронавирус у нас за днешния ден. Председателят на Оперативния щаб Венцислав Мутафчийски предлага на Министерския съвет да ожесточи мерките на извънредното положение, въведено вчера. От думите му се разбра, че Мутафчийски ще иска да се затворят всички нехранителни магазини.

На брифинг в Министерския съвет той заяви емоционално, но твърдо, че става въпрос за физическото оцеляване на населението на Европа.

Към нас се задава епидемия, която е с невиждана ярост в човешката история, предупреди ген. Мутафчийски.

"Предстоят ни времена на изпитания, които не са само икономически. Ще се загубят човешки животи и то на тези, които много обичаме - тези, които са ни дали живота, които са ни отгледали, които са ни треперили каго сме били малки... Не бива да ги разочароваме с нашето безхаберие." - призова той.

Още четири положителни проби за коронавирус, за днес 10

Още четири положителни проби за коронавирус, за днес 10

Общо стават 10

Цяла Европа налага безпрецедентни мерки, въпреки ясното съзнание за икономическия ефект, посочи началникът на Оперативния щаб.

Според наблюденията му, включително и лични, взетите до този момент мерки като че ли не дават положителен резултат. В централната част на столицата днес той наблюдавал как животът си върви в нормални темпове.

Борисов: Чуйте упрека и болката на ген. Мутафчийски!

Борисов: Чуйте упрека и болката на ген. Мутафчийски!

Човешкият живот трябва да бъде поставян на първо място...

Мутафчийски е изумен от изпадането в дребнотемие и изместения фокус - дали могат да работят фризьорски салони и магазини за пирони.

"Моля ви, не ме питайте за фризьорските салони - това ще означава, че изобщо не сте разбрали за какво става въпрос", обърна се той към журналистите.

"Може би е добре, че нацията ни има кураж, но в никакъв случай не бива да бъдем лекомислени." - допълни ген. Мутафчийски.

Борисов информира Радев, че подкрепя Щаба за въвеждането на най-твърди мерки

Борисов информира Радев, че подкрепя Щаба за въвеждането на най-твърди мерки

Премиерът подчерта нуждата от единство...

"С цялата отговорност стоя пред вас. Предлагам на МС да приложи най-твърдите мерки - да останат да работят само магазини за хранителни стоки, аптеки и бензиностанции, разбира се и банките, и застрахователните дружества", посочи той.

Мутафчийски настоя, че всички трябва да проявим отговорност, за да намалим яростта на това, което идва към нас. По думите му, това е с цел "да дадем шанс да минем с по-малко загуби" и за да оцелее здравната ни система.

Хронологията:

8 март - първи 2 положителни проби, в Плевен и в Габрово

8 март - потвърдени още два случая, отново в Габрово и Плевен

10 март - двама души, съпрузи, с положителен резултат, първите в София

11 март - седмата положителна проба

11 март - първата жертва в България

12 март - нови 16 положителни проби, общо 23

13 март - 7 нови положителни проби, общо 31

14 март - втора жертва на коронавируса

14 март - нови 10 положителни проби, общо 41.