Премиерът Бойко Борисов призова гражданите да се вслушат в апела на ген. Венцислав Мутафчийски към нацията - за отговорно поведение и съчувствие към уязвимите от коронавируса.

"Моля, изгледайте брифинга на генерал Мутафчийски! Гледайте го - гледайте с разума, сърцето си и всичките си сетива. Чуйте упрека му, болката му, гнева му. Осъзнайте отговорността му - неговата и на всички лекари, медицински сестри, санитари, учени, полицаи, щаб, РЗИ, местни власти. Слушайте всяка дума! Сега всичко зависи от нас, защото държавата - това сме ние!" - написа премиерът в профила си във Фейсбук.

Той подчертава, че грижата за човешкия живот трябва да е на първо място, независимо от икономическите загуби. По думите му, за справянето с трудната ситуация е особено важно доверието на гражданите в институциите.

"Единни трябва да бъдат и институциите в борбата срещу пандемията, така че българските граждани да имат непоколебимо доверие в държавата в този момент и да са сигурни, че тя ще работи изцяло в техен интерес. Това заявих в телефонен разговор с президента Румен Радев. Човешкият живот трябва да бъде поставян на първо място, независимо от перспективата за икономически загуби. В хода на разговора подчертах, че за да бъде ясна цялата решителност на държавата за справяне със ситуацията с коронавируса, предприеманите мерки трябва да бъдат под формата на законодателство." - посочва Борисов.