Група наши сънародници са блокирани в Мароко, където са били на почивка, но сега не могат да се върнат, защото кралството е затворило своите граници. Това съобщи пред bTV зам.-министърът на външните работи Петко Дойков по повод ситуацията с коронавируса.

Той обясни, че външното ни министерство е организирало ситуационен център, който да предлага актуална информация на нашите сънародници.

Зам.-министърът увери, че Министерството на външните работи се опитва да направи всичко възможно, за да помогне на нашите сънародници.

53-годишен българин с коронавирус в Сингапур

53-годишен българин с коронавирус в Сингапур

Той е в стабилно състояние и се чувства добре. С него общо 52 българи са носители на вируса

По думи на Дойков има много българи, които искат да се приберат от Германия, Франция и Испания. Той обаче ги посъветва да останат в страните, в които са.

Дойков поясни, че българите не са длъжни да уведомяват МВнР при пътуване. Връзката била само обратна - когато те имали нужда от нашите дипломати.

Той съобщи, че засега маршрутът през Австрия, Унгария и Румъния към България е отворен и вече са отблокирани 25 тира, които чакаха на границата между Италия и Словения.

Дойков потвърди информацията за българин, живеещ в Сингапур, който е диагностициран с коронавирус. Той обясни, че сънародникът ни е във връзка с посолството ни в Индонезия.

Пристигат блокираните български ТИР-ове на италианско-словенската граница

Пристигат блокираните български ТИР-ове на италианско-словенската граница

Първият конвой вече пътува