След обявяването на извънредното положение започна затварянето на хотели. Много обаче още работят. Това заяви за Bulgaria ON AIR доц. Румен Драганов от Контролния съвет на Националния борд по туризъм по повод извънредното положение заради коронавируса у нас.

Той посочи, че зимният сезон е приключил тази седмица. По негови данни в зимните курорти в страната миналата седмица е имало близо 2600 туристи - българи и чужденци. В петък в трите планински курорта - Пампорово, Банско и Боровец, е имало общо 6511 туристи.

Драганов очаква, че докато не бъде въведена пълна забрана за пътуванията, ще има още нощувки.

Той обясни, че хотелиерите се притесняват да не би да има заразен с Covid-19 турист и да се наложи карантина. Притеснени са и от това дали въобще да работят и да разпуснат ли персонала, посочи Драганов.

Той обаче бе категоричен, че туристическият бранш няма да загине. Според него положителното е, че туристите искат сигурност.

Масово анулиране на резервации отчита Ангелкова

Масово анулиране на резервации отчита Ангелкова

Възстановяват парите за отменени пътувания до Италия, Испания, Германия, Франция и Румъния

"Когато виждат в правителствата на отделните страни какви мерки взимат, това прави света по-сигурен. Ако щабът каже да бъдат затворени хотелите, те ще бъдат затворени. Те са точно в тази дилема - имат отговорност към своя персонал", обясни ситуацията Драганов.

По негови думи никога не са били взимани такива мерки в световен мащаб.

"Това прилича на едно гигантско учение по гражданска защита, което ще ни направи по-бързо реагиращи, всеки от нас придобива опит. Ние бяхме забравили какво значи карантина", подчерта той.

Заразеното дете било с още 10 души в хотела в Банско

Заразеното дете било с още 10 души в хотела в Банско

Здравните инспектори трябва да преценят какви мерки да им бъдат приложени

Според Драганов кризата е заварила туристическата индустрия у нас доста разделена. Той поясни, че няма информация на сайта на Министерството на туризма за броя на нощуващите.

Трябва да се разберем като бранш и много бързо да имаме по-голямо единство и повече информация, категоричен бе Драганов.

Припомняме, на редовния брифинг на Националния оперативен щаб тази сутрин стана ясно, че в хотел в Банско 9-годишно дете от Англия е с положителна проба за коронавирус. По-късно се установи, че то е било с още 10 души в хотелския комплекс.