Девет годишно дете е с положителна проба за коронавирус. То е чужд гражданин - британски. Установено е в Банско, било е на курорт в страната.

Това заяви на редовния брифинг на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски като "още един пример за върховна безотговорност".

Детето е без клинична картина, но с ясна "пътека".

Чичото на детето, който е в България, преди да пристигне у нас е бил контактен със сестра си, която също е болна от коронавирус. Според него това е пореден случай на безотговорност и призова туристическите агенции и хотелите да наложат по-строг контрол и отговорност.

Според коментара на Мутафчийски ски курортите се очертават като интересна дестинация за коронавирус, където явно заради охлаждането на носоглътката, организмът става по-гостоприемен за болестта.

Той съобщи, че в момента има два средно тежки случая в България.

Едната жена в "Пирогов" - 84 годишна, с инсулт, се намира в стабилно състояние и засега няма нужда засега от апаратна вентилация.

Венцислав Мутафчийски коментира и случаи на паника, които зачестяват и граждани "неистово искат да влязат в коронавирусна среда". Шефът на оперативния щаб поясни, че има няколко категории граждани, които трябва да спазват карантина:

- С 14 дневна карантина - които са в епидемиологичния профил на рискови - това са пътуващи в рискова дестинация. Те нямат симптоми, но ако проявят такива да се обадят на личния си лекар по телефона.

- Втората категория са хора, които са установени с коронавирус, с леки клинични оплаквания. Те се поставят в домашна изолация и лечение. Те подлежат не на 14, а на 20 и повече дни карантинен период. Има случаи и за 30 дни, докато се установи клинично изчистване.

- Третата категория са заболели с по-тежка клинична картина и рискови, с други заболявания. Те се приемат в болница.

Венцислав Мутафчийски подчерта, че все още можем да си позволим да приемаме случаите със среднотежка клинична картина за болнично лечение. В даден момент здравната ни система може и това да не може да си позволи.

Над 6000 починали и близо 160 000 заразени с коронавирус по света

Над 6000 починали и близо 160 000 заразени с коронавирус по света

6036 души са починали, а 159 844 са се заразили, след като в Испания починаха 105 души за последните 24 часа

Мутафчийски благодари на всички българи, които са разбрали сериозността на заплахата и са започнали да спазват забраните и да се съобразяват с ограниченията. "Това ще ни даде възможност да не бъдем прекалено твърди в исканията си", поясни Венцислав Мутафчийски и благодари и за жеста на аплодисменти и почит спрямо медиците, които се грижат за нас.

В света 169 000 са заразените, а 77 000 са оздравелите.

Мерките навсякъде в Европа са бързи, страните взимат все по-рестриктивни мерки, посочи още председателят на Националния оперативен щаб.

Спираме полетите до Италия и Испания, ще връщаме българи с наши самолети

Спираме полетите до Италия и Испания, ще връщаме българи с наши самолети

"България ер" осигурява чартърни полети за наши сънародници

Италия вече докладва за 3590 случая, като починалите са 368. Испания се очертава като европейската държава със сериозен пик - само за последното денонощие 1024 са новите положителни случаи достигайки до 7800 инфектирани. Починалите са 84.

В Германия са регистрирани 634 нови случая, Франция - близо 1000, САЩ - 700, стигайки до 3800.

Англия - 251 са новите положителни проби, достигайки до 1391, като Венцислав Мутафчийски коментира, че там все още не взимат мерки "по някакви си тяхна теория".

Последните данни от Балканите са: Гърция е регистрирала още 201 случая на коронавирус и стига до 331, там се обмисля също забрана за излизане. В Босна и Херцеговина новите случаи са 3 до 24. В Северна Македония 19 са новите случаи, Турция - 18, Словения вече е регистрирала 219.

Мутафчийски посочи като пример и данните за Китай, където в последното денонощие има само 16 новорегистрирани, а в Южна Корея се наблюдава обръщане на кривата само 74 нови положителни проби за денонощие,

В Иран ситуацията остава все още критична - 13 000 са заболелите.

Хронологията у нас:

8 март - първи 2 положителни проби, в Плевен и в Габрово

8 март - потвърдени още два случая, отново в Габрово и Плевен

10 март - двама души, съпрузи, с положителен резултат, първите в София

11 март - седмата положителна проба

11 март - първа жертва в България

12 март - нови 16 положителни проби, общо 23

13 март - 7 нови положителни проби, общо 31

14 март - втора жертва на коронавируса

14 март - нови 10 положителни проби, общо 41

15 март - 8 нови установени, 51 общо.

16 март - 1 установен у нас, британски гражданин

16 март - 1 българин в Сингапур.