Още десет души посетители е имало в хотела със заразеното дете в Банско, съобщава БГНЕС.

Припомняме, на редовния брифинг на Националния оперативен щаб тази сутрин стана ясно, че 9-годишно дете от Англия е с положителна проба за коронавирус.

В петък в хотела в Банско са пристигнали петима души от Англия - двама възрастни и три деца. Все още се изяснява родствената връзка помежду им.

Вчера полицията е установила, че чичото на заразеното дете е бил в контакт със заразената си с коронавирус сестра в Лондон. На петимата незабавно са били взети проби за коронавирус, като четири са се оказали отрицателни. Тази на 9-годишното дете обаче е дала положителен резултат.

Нито то, нито останалите четирима имат клинични симптоми. Въпреки това обаче са поставени под 14-дневна карантина в хотела.

9-годишно дете с положителна проба за COVID-19

9-годишно дете с положителна проба за COVID-19

Мутафчийски призова туристическите агенции и хотелите да наложат по-строг контрол

В същия затворен комплекс е имало и още десет други посетители, които са пристигнали от Великобритания.

В момента към хотела пътуват представители на Регионалната здравна инспекция, за да преценят какви мерки да бъдат приложени към гостите и персонала. 

Втори чужденец с коронавирус в Благоевградска област

Втори чужденец с коронавирус в Благоевградска област

78-годишен англичанин дошъл на ски в Банско

Ски зона Банско продължава да работи въпреки призивите на властите подобни обекти да бъдат временно затворени.

В момента общинското ръководство в Банско заседава извънредно и ще търси съдействието на прокуратурата, за да се установи каква е ситуацията в апартаментните комплекси, повечето от които са собственост на чужденци.