Президентът Румен Радев налага частично вето върху извънредния закон. Това обяви той в изявление пред медиите.

Президентът разкритикува мерките, предвидени в закона, които ограничават правата на словото, текстовете за ограничаване на спекулата, както и липсата на адекватна мерки за подкрепа на населението от бедност. Гладът ще надвие на страха, предупреди Румен Радев. 

Законът обраснал с предложения, които нямат нищо общо с коронавируса, изтъкна той.

Държавният глава изрази надежда депутатите да вземат предвид препоръките му и да добавят допълнителни мерки. Той припомни, че е призовал за цялостен подход, който да преодолее дефицитите в правната уредба, особено в посока за съвместни усилия на всички институции.

АИКБ иска частично вето върху закона за извънредното положение

АИКБ иска частично вето върху закона за извънредното положение

Според тях въвеждането на фиксирани цени за стоки и услуги е изключително опасно

Да не забравяме, че имаме бъдеще и след извънредното положение, предупреди Румен Радев. Липсите на кадри и дефицити в здравната система се опитвало да бъдат компенсирани с рестрикции.

Опасност има и за свободата на словото. Той вижда опасност да се наказва всяко свободомислие и инакомислие, опасност от налагане на автоцензура, а въведените в извънредния закон мерки оставали валидни и след извънредното положение.

Законът атакува последните остатъци от свободата на словото, смята президентът.

Уредбата на мерките при извънредно положение следва да е съобразена с международните договори, по които Република България е страна, подчерта Радев и изреди релевантни норми и стандарти. Текстът "невярна информация за разпространението на заразна болест" според Радев е общо и неясно формулиран. Липсва конкретен критерий за определяне на една информация като "невярна", а това дава широки дискреционни права на преценка на правоохранителните органи, което ще има "смразяващ ефект" за свободата на изразяване и разпространение на информация и се отварят широко вратите и за сплашване и тормоз от страна на органите на властта.

В света протичали две кризи, обясни държавният глава. Едната е здравната, свързана с коронавируса. Другата криза е икономическата, която стои на заден план.

Президентът Румен Радев поиска повече закрила за нуждаещите се. Гладът ще надделее над страха и последствията ще бъдат разрушителни, предупреди президентът.

Румен Радев акцентира върху това, че другите държави предприемат мерки за подпомагане на бедните и уязвими групи. Той осъзнава факта, че възможностите на бюджета ни са малко, но пък подчерта, че нуждите ни са по-големи.

Спекулата руши доверието в обществото и той настоя за сериозни мерки. Битката със спекулата пък по начина, по който е гласувана, възпрепятствала вноса на лекарства и други продукти от първа необходимост, както и нарушава и правилата за свободно движение на стоки в рамките на Единния европейски пазар.

Законът не дава легална дефиниция на понятието "необосновано високи цени". Липсва и нормативна основа за разграничаване по отношение на стоките и услугите, а подобен подход създава правна несигурност у задължените субекти, допуска субективност на преценката на контролните органи и създава предпоставки за административен произвол.

Свободата на стопанска инициатива е прокламирана и в чл. 16 на Хартата на основните права на Европейския съюз, а според практиката на Съда на ЕС, правото на свободна стопанска инициатива включва свобода на договаряне и свобода на конкуренция. То може да бъде ограничавано "при спазване на принципа на пропорционалност" и само доколкото ограниченията са необходими и защитават правата и свободите на други хора.

Текстовете в Закона за извънредното положение не кореспондират с чл. 19, ал. 1 на Конституцията.

Армията ще бори вируса със снаряжение, не с прашки, отсече Каракачанов

Армията ще бори вируса със снаряжение, не с прашки, отсече Каракачанов

Министърът очаква удължаване на извънредното положение

Кризата изисква обединяване на усилията на институциите и обществото, е мнението на държавния глава. Кредитът на доверие, който управляващите получиха, трябва да се използва рационално, а не да е прелюдия към безконтролно упражняване на властта, настоя той.

Налаганите мерки били, по неговата оценка, крайно рестриктивни и засилват напрежението. 

Радев е недоволен и от вменените правомощия на военните.По отношение на армията държавният глава критикува това, че в закона се пренебрегвала ролята на върховния главнокомандващ. 

Борисов сърдит на Радев: Кое наложи да ме нападне в гърба?
Обновена

Борисов сърдит на Радев: Кое наложи да ме нападне в гърба?

С ветото си Радев проявил егоцентризъм

За тоталната блокада президентът отсече: "Тоталната блокада поражда повече проблеми, отколкото решава." Никоя битка не е спечелена със страх, подчерта Радев.

От нашия разум днес зависи какъв ще бъде утрешният ден, категоричен бе президентът.

Припомняме, че по-рано днес от АИКБ настояха точно за налагането на частично вето върху закона за извънредното положение. 

Вчера от партия "Воля" се обявиха против текст от закона за извънредното положение.

На 20 март депутатите поспориха около час за заглавието на извънредния закон

Президент и премиер загърбват противоречията, дават се по 1000 лв. на медиците

Президент и премиер загърбват противоречията, дават се по 1000 лв. на медиците

Ежедневно ще разговарят и ще си обменят разчети и мерки

Държавният глава упражнява правото си на вето върху разпоредбите на § 3, т. 2, б. "а" и § 12а от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., приет от 44-то Народно събрание на 20 март 2020 г.