Министър-председателят е сърдит на ветото на президента. Премиерът Бойко Борисов определи ветото на президента като интересно и неочаквано. Всеки ден той разговарял с Румен Радев. Дори днес към 10.00 часа се чули. Това стана ясно от брифинга на министър-председателя в Министерския съвет.

Според него мотивите му били спрямо исканията на БСП. При разговор с Радев двамата се разбрали какво ще се промени в закона. Президентът го предупредил за мотивите за спекулата и за невярна информация, разпространявана през медиите.

Никой не може да ни каже колко време ще продължи тази пандемия, изтъкна премиерът. Затова той искал да чуе всички мнения, дори и противоречиви. Всичко, каквото се прави, било за здравето на хората, по думите му. Борисов е изненадан, че за два дни президентът си сменил мнението.

Готвим се за 4000 заразени с коронавирус в болниците.

Първата ни задача е да защитим здравето и живота на хората, отчете още премиерът. Олигарсите искали цялата тежест сега да падне върху държавата. Второто, за което се грижим, е нашите пенсионери да имат пенсии за дълго време напред, отчете министър-председателят. До последния лев ще стискаме, за да има пари за пенсионерите, обяви той.

Радев налага частично вето върху закона за извънредното положение
Обновена

Радев налага частично вето върху закона за извънредното положение

Това обяви той в Президенството

Румен Радев не давал никакво решение. Няма пандемия, която да е под една година, по думите на премиера. Изведнъж можем да се окажем в критична ситуация, опасява се Бойко Борисов. Едва от седмица сме в извънредна ситуация, по думите му. Самолети вече не ни трябват, каза премиерът. Армия няма, опасява се той. Един батальон ако събереш, той ще се разболее от коронавирус, притеснен е Бойко Борисов. Със седмици сме изпреварили с мерките, които другите държави вземали. За четири дни реорганизирахме цяла индустрия, похвали се той.

Досега в разговорите с президента Румен Радев проявявал разбиране. След ветото в щаба се чудели със същия човек ли са разговаряли. За Борисов във ветото проличал егоцентризмът на президента.

Армията щяла да се включи, когато "омалее" полицията. Плавно въвеждаме мерките, за да няма стрес, подчерта премиерът. "Защо е нужно да си играем със страховете на хората", недоумява Борисов. Който се заиграва със страховете на хората, гарантирано губи, по думите му. Ако трае 2-3 месеца тая гадост коронавирусът, ще се справим, увери той.

Армията ще бори вируса със снаряжение, не с прашки, отсече Каракачанов

Армията ще бори вируса със снаряжение, не с прашки, отсече Каракачанов

Министърът очаква удължаване на извънредното положение

Премиерът обеща подкрепа за засегнатите. На Корнелия Нинова казал: " Не ни карайте да харчим излишъка, нали се готвите да управлявате". Той отново се зарече да запази малкото мазнинка в страната. При нужда щял да я пусне. Този месец няма да го усетим, подчерта Бойко Борисов. Какво го промени от четвъртък до неделя, отново се върна той към ветото на Румен Радев. Имаме 30 болни от коронавирус в болници. А се готвим за 4000, притеснен е премиерът.

Само единни ще се справим, по думите на премиера. Ние сме във война, отсече той. "В какво ни упреква", ядосан е Борисов. Не ни е лесно да строим КПП, сподели министър-председателят, но се закани, че ще направят правилното.

Винаги съм бил добър стопанин, отчете той. Пълна забрана за излизане от вкъщи може да има само при препоръки от оперативния щаб. Там не се правим на по-умни от тях, защото за това са учили, изтъкна Борисов.

Армията щяла да се включи, когато "омалее" полицията.

Дай Боже това да свърши, така отговори на въпроса дали ще се удължи извънредното положение. Ако няма усложнение на обстановката, няма да се удължи извънредното положение в страната. Това ми причинява болка, вместо да говорим в един глас за правилните неща, някой се прави на популист, сподели премиерът Бойко Борисов.

През криза се преминава само с лишения и мобилизация, изтъкна той. Това е много гадна, негативна енергия това, дето го прави президентът, и сега аз да коментирам, обясни министър-председателят. В началото на войната винаги било хаос. Когато докторите му кажат, че вирусът се маха, на минутката щял да отмени извънредното положение.

В нашите ръце е да раздадем 7 милиарда лева, похвали се Бойко Борисов. Нека не сме всички добри, президентът си избра да обещава, моята работа е да стискам, колкото мога, коментира той. Не искам да задължа младите, заяви премиерът.

От думите на премиера стана ясно, че ветеринарните клиники и магазини ще работят, за да има грижа и за домашните любимци. Борисов не смята, че той е нарушил примирието с президента. "Кое налагаше днес да ме нападнат в гърба", недоумява той действията на Радев.

Оказа се, че Бойко Борисов страдал от безсъние заради ситуацията. Сън не ме лови, каза премиерът. Не спирал да мисли за хората, които живеят под наем, имат кредити. Няма да станем по-богати, предупреди министър-председателят. Той си спомни как е работил като строителен работник на строеж да купи хумана на черно на дъщеря си като бебе. Никой в света не знае какво ще се случи, констатира Бойко Борисов. Всеки ден се кръстим и се молим някой учен да измисли лекарство, надява се премиерът.

Той коментира още, че трябва да се подпомогне бизнесът, за да има от кого да идват приходи в хазната. Не чух английската кралица да се изказва по адрес на Борис Джонсън, коментира премиерът ветото на Румен Радев. Той цитира старата поговорка: "Не пожелавай жената на ближния, че може да стане твоя". Не пожелавай властта, че може да стане твоя и тогава какво ще те правим, предупреди Борисов държавния глава. Когато дойде жанвиденовата зима, не искам да съм жив да я гледам, подчерта той. Нека олигарсите обеднеят малко, хайде де, ядоса се премиерът на бизнеса. Да се обединяваме, само тогава можем да преминем през кризата, завърши министър-председателят.

Припомняме, днес президентът Румен Радев наложи частично вето върху извънредния закон, след като по-рано през деня от АИКБ настояха за това.

Вчера от партия "Воля" се обявиха против текст от закона за извънредното положение.

На 20 март депутатите поспориха около час за заглавието на извънредния закон.

Президент и премиер загърбват противоречията, дават се по 1000 лв. на медиците

Президент и премиер загърбват противоречията, дават се по 1000 лв. на медиците

Ежедневно ще разговарят и ще си обменят разчети и мерки