Истинският дефицит в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение е липсата на убедителен пакет от социални и икономически мерки в подкрепа на най-силно засегнатите в тази ситуация - малкият и среден бизнес и хората, които ще загубят работа, сигурност, спокойствие и перспектива за своето бъдеще. Това се посочва в позиция на държавния глава, разпространена два часа, след като парламентът с голямо мнозинство подкрепи ветото му върху текстове от Закона за извънредното положение.

ВМРО скочи в защита на цената на салатата на българите
Обновена

ВМРО скочи в защита на цената на салатата на българите

Парламентът подкрепи ветото на президента

Според оценката на президента днес българският парламент е проявил отговорност в интерес на цялото общество, но подчертава, че няма как да се наложи вето върху несъществуващи мерки.

Румен Радев отново отправя призив към изпълнителната и законодателната власт да се фокусират и върху социалната и икономическата ситуация в страната в условия на извънредно положение: "Продължавам да настоявам, че ефективното справяне с кризата, породена от коронавируса, изисква наред с неотложните здравни мерки, да се приемат и социални и икономически мерки в подкрепа на най-пострадалите."

Румен Радев сочи като примери не само икономически мощни държави като Франция и Германия, но и страни с по-ограничени възможности.

Борисов сърдит на Радев: Кое наложи да ме нападне в гърба?
Обновена

Борисов сърдит на Радев: Кое наложи да ме нападне в гърба?

С ветото си Радев проявил егоцентризъм

"Трябва да преодолеем растящото социалното напрежение с конкретни и ясни мерки, които да дадат на българските граждани спокойствие и увереност в собствената им държава. За България е важно да съхрани своя човешки и икономически потенциал", завършва държавният глава.

Президент и премиер загърбват противоречията, дават се по 1000 лв. на медиците

Президент и премиер загърбват противоречията, дават се по 1000 лв. на медиците

Ежедневно ще разговарят и ще си обменят разчети и мерки