Подкрепата от страна на държавата за бизнеса ще бъде насочена за съхраняване на заетост. Ще бъдат предложени изменения в Кодекса за социално осигуряване и ще се изгради механизъм, с който юридически лица, които са изправени пред избора дали да освободят определени служители, или да си дадат шанс още три месеца да ги задържат, да могат да се възползват от подкрепа от страната на държавата в размер на 60%.

Финансовият министър Владислав Горанов се надява мярката да може да помогне.

Той е удовлетворен от трезвото разбиране, че държавата през фиска не може да замени реалната икономика. Мерките, които трябва да се предложат, трябва да бъдат върху това стопанският живот да продължи, но хората, които са засегнати, да могат да получат достатъчно подкрепа, така че да продължат да функционират, каза финансист номер едно.

Според него, ако някой може да даде прогноза колко време може да трае заразата с коронавирус, това първо ще бъде усилие, което заслужава награда от Нобеловия комитет, а и ще улесни задачата на бизнеса и правителството.

"Тук е тънкият баланс да съхраним ресурсите си, за да можем достатъчно дълго да управляваме кризисния процес, в който се намираме", настоя финансовият министър.

Горанов посочи, че на настоящия етап ограниченията са ясно разписани в заповедта на Министерство на здравеопазването, но цялата стопанска дейност е разрешена и може да се провежда. Това, което е забранено, е ресторанти, заведения и места, в които се струпват много хора, припомни финансовият министър.

Стопанският живот е ограничен дотолкова, доколкото се препоръчва социалното дистанциране и неструпване на много хора на едно място, посочи Горанов.

По отношение на темата за приспособяване на кредитната система, така че тя да е партньор на бизнеса, Горанов предлага увеличение с пакет от 500 млн. лв. на капитала на Българска банка за развитие

Вдигат капитала на ББР с 500 млн. лева за подкрепа на бизнеса

Вдигат капитала на ББР с 500 млн. лева за подкрепа на бизнеса

Инвестицията е безлихвена, но не и безплатна

Тепърва ще изникват дългосрочни и краткосрочни мерки за подкрепа на реалния сектор в кризата. Това не означава, че стопанският живот да замре, а доколкото е възможно, да ограничим максимално струването на хората на едно място, призова финансовият министър.

"Ако успеем да избегнем пика, нашите граждани ще бъдат по-малко засегнати. Възможен е и сценарий, при който ще се налага да живеем с този вирус и да настройваме нашето поведение към присъствието на вируса към нашето общество", акцентира финансовият министър.

Той се надява и технологията на медицината да помогне. При една подобна криза няма как да излезем сухи от водата, като ще има бизнеси, които ще престанат да съществуват, предупреди Горанов, който поема ангажимент да бъде открита телефонна линия в ресорното министерство на въпроси на бизнеса. 

Караниколов и към медиите: Популизъм… не е сега моментът

Караниколов и към медиите: Популизъм… не е сега моментът

Ако взимат от бюджета за едни, ще бъде за сметка на други

Той заяви, че не може да се приеме упрек към Министерството на финансите, че има неразплатени задължения. Горанов призова да запазим здравия разум и да не смятаме, че държавата може да замени реалната икономика.