Ако извънредната ситуация продължи повече от 3-4 месеца, ние трябва да имаме буфери да защитим здравната и осигурителна система.

Това заяви икономическият министър Емил Караниколов след среща с работодателите и синдикатите в Министерския съвет във връзка със защитните мерки за бизнеса и населението.

Иначе и на него му се искало да излезе и да обещае всичко, което други обещавали, но това не било реално. 

Държавата не може да замени реалната икономика, убеждава Горанов

Държавата не може да замени реалната икономика, убеждава Горанов

Ще има бизнеси, които ще престанат да съществуват

Караниколов посочи, че към момента мерките са краткосрочни, но са адекватни. Много лесно в публичното пространство се хвърлят мерки, които като популизъм звучат изключително добре, но ако хората една година не си плащат сметките, това след време щяло да им излезе двойно по-скъпо

Вдигат капитала на ББР с 500 млн. лева за подкрепа на бизнеса

Вдигат капитала на ББР с 500 млн. лева за подкрепа на бизнеса

Инвестицията е безлихвена, но не и безплатна

Караниколов отсече, че няма как да издържи бюджетът, ако не се плащат сметките. За това с краткосрочни мерки ще се помогне на работодателите да запазят работниците си в предприятията и с това ще даде механизъм малките и средните предприятия да могат да си уредят търговските взаимоотношения с търговските банки, а не да бъдат затруднени и да се стигне до фалит, каза Караниколов.

"За това наистина ви моля да няма популизъм, защото не сме в ситуация, която може да се обещава щяло и нещяло. Има бюджет, има държава и ние трябва да се съобразим, че ако взимат от бюджета за едни, ще бъде за сметка на други. Недейте с популизъм, не е моментът", апелира икономическият министър. 

Удължават срока за плащане на електроенергията

Удължават срока за плащане на електроенергията

Преустановяване на плащанията е рискова стъпка за енергетиката, убеждава Петкова

Той се обърна с призив към медиите, че е много е хубаво да обещаваш всичко, но утре от популизъм няма да има държава, бюджет, икономика и бизнес.

По думите му имало възможност на срещата да присъстват всички политически сили, но някои от тях не дошли и затова до политическо решение не се е стигнало.

В момента има една тънка линия, която трябва да спазваме, посочи Караниколов.

Министър Николина Ангелкова заяви, че туристическият сектор е най-засегнат от кризата и краткосрочните мерки ще подпомогнат този вид бизнес. Тя помоли всички да бъдат отговорни, защото секторът е свързан с хора, но е уверена, че с обединени усилия "ще успеем да намерят сили да продължат напред". Балансът, който се опитваме да правим е изключително труден да се съхрани стопанският живот в България. Разчитаме на отговорно поведение, допълни туристическият министър.